NL | FR | LU
Peoplesphere

Arbeidsvreugde blijft het belangrijkste

Cheops wil de komende jaren hard blijven groeien. De IT-dienstverlener uit Edegem schuift daarbij een paar heel concrete collectieve doelstellingen naar voren. Het bedrijf ondersteunt zijn ambitie met een HR-beleid dat collectieve en persoonlijke elementen combineert.

Cheops ging in 1989 van start en groeide doorheen de jaren 90 uit tot een succesvolle aanbieder van totaaloplossingen voor IT-infrastructuur. In 2004 verkocht het bedrijf zijn vestigingen in Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Dat Cheops zich vanaf dan op de Belgische markt concentreerde, zorgde ervoor dat de onderneming kon overleven. Op vrij korte tijd groeide Cheops toen opnieuw van twintig tot zeventig medewerkers. En de groei houdt aan. Vorig jaar telde Cheops 111 medewerkers, dit voorjaar al 136. “Wanneer je met twintig bent, fungeert iedereen zowat als duivel-doet-al”, zegt HR-directeur Conny Busschaert. “Iedereen is heel betrokken, heel loyaal. Die loyauteit heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf overeind bleef en weer met groei kon aanknopen.” Eenmaal de ontwikkeling echt op snelheid kwam – gemiddeld vijftien procent per jaar – ontstond er nood aan een meer formeel en duidelijk uitgetekend HR-beleid. “Dat hebben we ook echt nodig, willen we de doelstellingen van het bedrijf op langere termijn behalen: 40 miljoen euro omzet en 17% EBITDA tegen 2020.” Vandaag bedraagt de omzet 18,5 miljoen. De uitdaging is dus niet min.

Cheops verdeelt de groei over twee activiteiten. Enerzijds biedt het bedrijf managed services aan, waarbij het IT-activiteiten als diensten levert aan zijn klanten. Anderzijds gaat het om managed staffing, wat inhoudt dat medewerkers van Cheops tijdelijk – al dan niet voor langere tijd – bij een klant aan de slag gaan. Daarin schuilt voor HR al meteen de uitdaging om onder de medewerkers een gevoel van samenhorigheid te behouden, ook al zien ze elkaar niet altijd even vaak en ook al spenderen ze hun werkdag op locatie bij een klant. Conny Busschaert: “Het is heel belangrijk dat onze medewerkers het juiste gevoel hebben bij het groeipad dat we voor ogen houden. Niet alleen het bedrijf verandert, ook de opdrachten van de medewerkers evolueren. Behalve de cijfermatige doelstellingen – het target operating model – willen we dat ook het familiale karakter van Cheops doorheen de verdere ontwikkeling van de onderneming behouden blijft. Daar moet je mensen en infrastructuur voor ontwikkelen.” Concreet doet Cheops dat door aan te werven, nog voor de concrete behoefte aan nieuwe medewerkers zich stelt. “Die medewerkers zijn in eerste instantie non-billable, dat is waar. De meeste bedrijven wachten met extra aanwervingen tot hun mensen verzuipen. Dat willen we bewust vermijden.”

Lees het volledige artikel in uw Peoplesphere n°103. Nog niet geabonneerd? Klik hier!

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.