NL | FR | LU
Peoplesphere

Belg verhoogt salaris liever door nieuwe job te zoeken dan door opslag te vragen.

In België blijft het salaris voor een groot deel van de sollicitanten dé doorslaggevende factor in de sollicitatieprocedure. Maar liefst 53 procent van de Belgen breekt de sollicitatieprocedure af bij een te laag loonvoorstel. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed, waarin ruim duizend Belgen van achttien jaar en ouder gevraagd werden naar factoren die van invloed zijn bij de zoektocht naar een baan. Daarnaast is de Belg bereid ver te gaan om zijn carrière te bevorderen, zoals een baan onder niveau of afstand doen van flexibele werktijden. Inleveren op salaris is ook hier geen populaire optie.

Gevraagd naar de belangrijkste reden voor het zoeken naar een nieuwe baan, noemt een vijfde van de werkenden de wens om meer te verdienen. Deze factor wint het van het verlangen naar meer senioriteit en verantwoordelijkheid (15,4%). Nog een vijfde wil switchen omdat zij iets anders willen proberen. De voornaamste reden om van baan te veranderen is echter dat mensen ontevreden zijn over hun baan (25,4%).

Belangrijkste factoren voor accepteren nieuwe baan

Salaris is voor 37% van de respondenten ook de belangrijkste factor bij het accepteren van een nieuwe baan, gevolgd door de werk-privébalans (28,2%). Ook de bijkomende jobvoordelen staan hoog in het prioriteitenlijstje. Ondanks dat bedrijven veel energie steken in het promoten van hun bedrijfscultuur, vindt slechts een klein deel van de ondervraagden dit belangrijk (9,8%). Ook de functietitel en de doorgroeimogelijkheden wegen beperkt mee.

Liever geen salarisverhoging vragen, dus hoog inzetten bij aanvang

Sander Poos, Managing Director Indeed Benelux: “Opvallend is dat vooral factoren meespelen die meteen voor een persoonlijk gewin zorgen. Zaken als bedrijfscultuur zijn natuurlijk ook lastig in te schatten als je nog niet aan de slag bent in een organisatie. Eenmaal aan het werk zien we dat juist dat een van belangrijkste factoren is om in een organisatie te blijven.” Er is echter een opvallend verband te noteren met eerder onderzoek van Indeed, waaruit blijkt dat een groot deel van de Belgen geen opslag durft te vragen. “Dat verklaart mogelijk waarom de wens om meer te verdienen veel jobwissels drijft, maar ook waarom men hecht aan een goed salaris en arbeidsvoorwaardenpakket bij aanvang van een baan”, aldus Poos. “Toch geeft dit aan dat werkgevers in gesprek moeten blijven over carrièreperspectieven en persoonlijke ontwikkeling binnen de organisatie, om te voorkomen dat werknemers op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging met een hoger salaris buiten de organisatie. Werknemers zijn minder geneigd dat gesprek te voeren.”

Niet inleveren op salaris voor een “mooiere” carrière

Respondenten werden ook gevraagd welke opties ze zouden overwegen bij het zoeken naar een nieuwe baan om hun carrière te verbeteren of de perfecte baan te vinden. Een vijfde van hen ziet werken in twee verschillende functies als een optie en een even grote groep zou overwegen om parttime te werken. Nog eens een vijfde zou minder flexibele werkomstandigheden (thuiswerken, flexibele uren, etc.) accepteren als dit hun carrière zou bevorderen. Ook hier speelt salaris een belangrijke rol. Hierop inleveren is met 11,4% voor weinig Belgen een optie. Onbetaald werk of een stage doen om vaardigheden bij te leren, is met 4,4% het minst populair.

Bron: Indeed

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.