42% van de Belgische werknemers tussen 18 en 34 jaar vreest dat de abrupte overgang naar thuiswerken ervoor heeft gezorgd dat ze cruciale kansen hebben gemist om nieuwe vaardigheden op te doen en meer verantwoordelijkheden op zich te nemen. 31% denkt dat hun kansen op een succesvolle carrière in 2020 zijn afgenomen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Workday, leverancier van enterprise cloudapplicaties voor finance en human resources.
Oudere werknemers in België (55+) maken zich minder zorgen over de gevolgen voor hun carrière: 23% vindt dat ze minder kans hebben gehad om verantwoordelijkheden op zich te nemen en nieuwe vaardigheden aan te leren, tegen 38% gemiddeld in Europa. De angst voor een gemiste carrière is ook het laagst onder 55-plussers: slechts 11% denkt dat ze door de pandemie kansen hebben gemist (26% gemiddeld in Europa).
Minder blij met het management
Belgische werknemers voelen zich minder gesteund bij het thuiswerken dan collega’s elders in Europa. Slechts 21% heeft training ontvangen voor thuiswerken (34% gemiddeld in Europa). Hoewel de oudere generatie (55+) relatief weinig moeite lijkt te hebben met thuiswerken, geeft 52% van de 18- tot 34-jarigen in België aan dat het een uitdaging is gemotiveerd te blijven.
Opvallend is dat in België, net als in Nederland, slechts 69% van de respondenten thuis een eigen werkplek zegt te hebben – aanmerkelijk lager dan het Europese gemiddelde van 78%. Met name de Zwitsers (82%) en de Duitsers (86%) doen het wat dat betreft veel beter. Het grootste gemis dat Belgische medewerkers in het afgelopen jaar hebben ervaren is het contact met collega’s.
29% van de Belgische respondenten vindt dat hun management niet goed op de crisis heeft gereageerd – met een opvallende piek van 37% voor werknemers bij bedrijven tussen 250 en 500 medewerkers. België scoort ook onder het gemiddelde (97 op 100) in de Workday Leadership Performance Index, een maatstaf voor perceptie en sentiment van werknemers ten opzichte van hun management. Met name organisaties waar werknemers in 2020 niet thuis hebben gewerkt, krijgen een lage waardering. Frankrijk scoort in Europa het laagst (93/100), Nederland het hoogst (108/100).
Welzijn onder druk
Waar 57% van de Nederlanders aangeeft dat ze zich aan het einde van de werkweek tevreden voelen, geldt dat voor slechts 45% van de Belgen – in België voelt 54% van de werknemers zich aan het einde van de week vooral moe, met name in de retail en horeca (66%). Ook Belgische vrouwen (59%) en mensen die niet thuis konden werken (58%) blijken vermoeider dan gemiddeld.
Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday: “Het is bemoedigend dat ruim de helft van de Belgische respondenten (57%) denkt dat hun management een duidelijke visie op de toekomst heeft. Tegelijkertijd voelt maar 24% zich betrokken bij het vormgeven van die toekomst. Ook als werknemers straks weer terugkeren naar kantoor, is het belangrijk dat werkgevers goed op de hoogte blijven van de capaciteiten, de wensen en het welzijn van hun werknemers. De tools die dat soort inzichten kunnen bieden zijn gelukkig beschikbaar, direct uit de cloud, niet alleen voor grote ondernemingen, maar ook voor middelgrote en familiebedrijven.”
Het Workday werknemersonderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Yonder onder ruim 17.000 werknemers onder directieniveau, werkzaam bij organisaties van 250 werknemers en meer in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Zwitserland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
Bron: Workday