NL | FR | LU
Peoplesphere

Belgische bedienden zijn steeds gelukkiger: ze hebben meer plezier in hun job en vinden hun job nuttiger ten opzichte van twee jaar geleden.

Steeds meer Belgische bedienden vinden hun werk leuk en zinvol. Dat blijkt uit het jaarlijks motivatieonderzoek dat HR-expert Bright Plus uitvoert in samenwerking Hermina Van Coillie, dokter in de psychologie. Dat is opmerkelijk, want de algemene verzuimcijfers blijven hoog in ons land. “Deze trend is hoopgevend, want wie zich goed voelt op het werk is doorgaans ook gelukkiger in zijn persoonlijk leven” licht Steven Cavens, HR-manager bij Bright Plus toe.

Plezier en welzijn nemen toe terwijl werkdruk en stress afnemen

Vier op de vijf respondenten geeft aan zich goed te voelen op het werk. In 2022 was dat nog drie op de vier. Vooral mannen (84% tegenover 77% bij vrouwen), leidinggevenden (85% tegenover 78% bij niet-leidinggevenden) en Vlaamse bedienden (85% tegenover 72% in Wallonië) voelen zich goed op de werkvloer.

Drie op de vier respondenten zegt te werken omdat ze zich amuseren op hun job. Bijna zeven op de tien geeft aan dat hun job hen gelukkig maakt.

Omgekeerd geven steeds minder werknemers aan dat de werkdruk veel te hoog ligt (daling van 49% in 2022 naar 42% in 2024) of dat hun job hen stress bezorgt (daling van 45% in 2022 naar 41% in 2024).

Meer thuiswerk betekent niet minder betrokkenheid

Er wordt wel vaker beweerd dat werknemers die regelmatig thuiswerken, minder voeling hebben met de bedrijfscultuur en hun collega’s. Het tegendeel is waar. Respondenten geven zelfs vaker aan dat ze zich meer verbonden voelen met hun leidinggevende (60.2% versus 46.9% indien thuiswerk niet mogelijk is) en dat ze hun job boeiend vinden (86% tegenover 76% indien thuiswerk niet mogelijk is).

Respondenten die niet mogen thuiswerken, geven vaker aan dat hun job een negatieve impact heeft op zowel hun fysieke als mentale gezondheid (30% tegenover 43% indien thuiswerk niet mogelijk is).

We vinden ons werk niet alleen leuker, maar ook zinvoller

85% vindt het zinvol om moeite te doen voor zijn werk. Twee jaar geleden was dat het geval voor 80% van de respondenten. Die stijging is positief, want zinvolheid heeft een sterke impact op ons welzijn en onze prestaties. Meer nog: zinvolheid is zelfs de grootste voorspeller van welzijn. Uit onderzoek blijkt dat wie bovengemiddeld scoort op werkzinvolheid, ook hoger scoort op welzijn.

“Medewerkers die het gevoel hebben bekwaam te zijn in hun job, voelen zich beter en hebben een lager risico op burnout. Daarin is levenslang leren een belangrijke factor.” benadrukt Steven Cavens, HR-manager bij Bright Plus. “Tips voor wie wil groeien zijn: vraag én geef voldoende feedback. Je leert namelijk des te meer van je leidinggevenden en teamleden. Grijp daarnaast ook alle opleidingsmogelijkheden aan die je krijgt. Dit zorgt alleen maar voor meer werkgeluk. ”

“Het risico op demotivatie of een burnout ligt beduidend lager indien je je werk zinvol vindt en ervaart dat wat je doet bijdraagt aan een groter geheel.” klinkt het bij Hermina Van Coillie, psychologe. “Sta dus voldoende stil bij je successen en vier ze ook. Bekijk ook hoe de missie en visie van je werkgever passen bij jouw eigen waarden en normen. Als je achter de bedrijfsdoelen staat, en ziet wat jouw persoonlijke bijdrage is, wordt het werk namelijk ook zinvoller voor jou.”

 

Bron: intern onderzoek naar motivatie uitgevoerd door Bright Plus in samenwerking met Hermina Van Coillie, dokter in de psychologie. De studie is aangevuld met resultaten van het online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Bright Plus tussen 22 februari en 6 maart 2024 bij 1.254 Belgische bedienden die minstens halftijds op kantoor werken, representatief op geslacht, leeftijd, regio en opleidingsniveau. De maximale foutenmarge bij een steekproef van 1.254 respondenten bedraagt 2,68%.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.