Eind november noteert Indeed bijna 12% meer vacatures dan op 1 februari 2020, net voor de uitbraak van de corona-pandemie. Daarmee is ons land eindelijk, als laatste West-Europese land, over de klap die COVID uitdeelde op de arbeidsmarkt. De groei in het aantal vacatures ten opzichte van begin oktober is zelfs groter dan die in Frankrijk of Nederland.
De Belgische arbeidsmarkt kende door de coronacrisis een inzinking die bijna anderhalf jaar duurde. Augustus van 2020 was het dieptepunt, met 40% minder jobaanbiedingen dan voor de pandemie. Sindsdien werd maand na maand, in kleine stapjes het herstel ingezet. Maar in vergelijking met de rest van Europa blijft het vacatureniveau in België achterop hinken.
Maar er is goed nieuws deze maand. Niet alleen noteert Indeed, wereldwijd en in België de grootste vacaturesite, eind november een positieve trend ten opzichte van 1 februari 2020 met 11,6% meer vacatureberichten. “Begin oktober van dit jaar zat het aantal vacatures op Indeed – dat als enige van alle vacaturesites in België alle jobaanbiedingen samenbrengt – op hetzelfde niveau als op 1 februari 2020 en kunnen we officieel stellen dat sedertdien de arbeidsmarkt er voor nu echt weer bovenop lijkt. Al moeten we natuurlijk afwachten of toekomstige COVID-varianten en de bijhorende maatregelen opnieuw impact zullen hebben op de arbeidsmarkt”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor de strategie bij Indeed.
Sinds die symbolische kaap genomen is, doet de arbeidsmarkt het hier goed vergeleken met de buurlanden. Sinds 1 oktober steeg het aantal vacatures met 12,6%, terwijl dat in Nederland ‘maar’ 12,2% was en de Franse jobmarkt slechts 5,6% groei noteerde.
Begin dit jaar stonden waren er 30% minder vacatures beschikbaar dan net voor COVID. Op elf maanden heeft de Belgische arbeidsmarkt met andere woorden een inhaaloperatie van meer dan 40% groei gemaakt.
“2021 was een erg moeilijk jaar voor de Belgische arbeidsmarkt. In vergelijking met de buurlanden liep het herstel hier een flink stuk trager en voorlopig zien we ook dat de groei ten opzichte van het vacature-aanbod voor corona kleiner blijft dan in Frankrijk, Nederland of Duitsland. Wellicht is de verklaring dat de impact van de coronamaatregelen door de overheid zich meteen lieten voelen op de arbeidsmarkt en in een aantal grotere sectoren zoals de bouw. Toch is dat herstel ook in België een feit en groeien we de voorbije weken zelfs iets meer dan de buurlanden. Dat is een positieve vaststelling om 2021 mee af te ronden”, besluit Arjan Vissers.
Bron: Indeed