Vorig jaar deed liefst 32,1% van alle kmo-werkgevers een beroep op jobstudenten. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij bijna 30.000 kmo-werkgevers. Nadat de cijfers stabiliseerden in 2020, bleek 2021 dus opnieuw een goed jaar voor kmo-jobstudenten. Bovendien verdienden ze afgelopen jaar ook meer: gemiddeld 11,62 euro bruto per uur.
Vorig jaar schakelde maar liefst 32,1% – bijna 1 op 3 – van de kmo-werkgevers minstens 1 jobstudent in. Dat is opnieuw goed nieuws nadat dat percentage in 2020 met 30,9% stabiliseerde ten opzichte van 2019 (30,7%). Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij 29.144 kmo-werkgevers. In de horeca ligt dat aantal met 67,1% traditioneel zeer hoog, maar ook bijvoorbeeld in de kleinhandel (37,2%) ligt dit aantal hoger dan gemiddeld. Het merendeel van de jobstudenten – 57,8% – waren vrouwen.
“Zeker in de zomer van 2021 hebben opnieuw heel wat werkgevers een beroep gedaan op jobstudenten om hen te ondersteunen. Maar ook buiten de zomerperiode – onder meer om personeelsuitval van vaste medewerkers te compenseren in het najaar – zetten werkgevers jobstudenten in”, vertelt juridisch expert Matthias Debruyckere van hr-dienstengroep Liantis.
Meer loon dan ooit
Gemiddeld verdienden studenten in 2021 11,62 euro bruto per uur. In 2018 was dat nog 11 euro bruto. “Dat zit dus in stijgende lijn bij de kmo’s. We zien wel verschillen tussen de sectoren. Jobstudenten die werken in een sector als de chemie bijvoorbeeld hadden een gemiddeld uurloon van 12,17 euro bruto, terwijl dat voor studenten in de zelfstandige kleinhandel ‘amper’ 9,79 euro was.”
“Gelukkig houden studenten veel van over van hun brutoloon in vergelijking met ‘gewone’ werknemers“, zegt Matthias Debruyckere van Liantis. “Want ze moeten hier geen belastingen op betalen en slechts een solidariteitsbijdrage van 2,71% voor de RSZ. Van een gemiddeld loon in 2021 (11,62 euro bruto per uur), houdt een student dus 11,31 euro netto over.”
2022: nieuwe wet maar ook onzekerheid
“De overheid heeft plannen om de hoge personeelsuitval in ondernemingen te compenseren door jobstudenten in het eerste kwartaal van dit jaar tijdelijk extra uren te laten presteren. Normaal gezien mogen studenten op jaarbasis maar 475 uur presteren aan het voordelig tarief, maar dat zou in 2022 tijdens het eerste kwartaal opgetrokken worden met 45 uur. In de zorg- en onderwijssector zouden jobstudenten tijdens het eerste kwartaal zelfs onbeperkt uren kunnen presteren om het personeelstekort mee te helpen opvangen, zonder dat dit impact heeft op hun 475 uur. Deze overheidsbeslissing zit nog in de ontwerpfase, dus is het wachten op de precieze invulling ervan”, besluit Matthias Debruyckere. “Door deze nieuwe beslissing zullen jobstudenten mogelijk meer uren presteren, eventueel bij meerdere werkgevers.”
Bron: Liantis