NL | FR | LU
Peoplesphere

Bijna een op drie HR professionals vreest dat hun organisatie fiscale en juridische vaardigheden mist om de Brexit op te vangen.

Een derde (32%) van de bedrijven binnen het VK en Europa denkt dat ze niet of over onvoldoende vaardigheden binnen het hr- en payrolldepartement beschikken om zich aan te passen aan de veranderingen door de Brexit in de komende maanden. Dat blijkt uit een onderzoek door payroll- en HR-dienstenverlener SD Worx bij 1.000 hr-, payroll- en juridische professionals. Volgens 63% van de respondenten zal de Brexit moeilijkheden opleveren en volgens 18% zelfs in erg hoge mate.

Om dat tekort aan vaardigheden aan te pakken, zal bijna twee derde (64%) van de organisaties extern talent inhuren of intern trainen. De overige 36% heeft geen plannen om een oplossing te vinden op dit gebied, of weet niet hoe ze het gebrek aan vaardigheden zal oplossen.

Er zijn duidelijke redenen waarom bedrijven denken dat het proces niet vlot zal verlopen. Uit het rapport blijkt duidelijk dat sommige organisaties zich niet bewust zijn van de impact die de Brexit zal hebben op hun medewerkers. Zo weet bijvoorbeeld 28% van de respondenten niet hoeveel van hun werknemers in de EU werken. 26% van de Europese organisaties weet niet hoeveel werknemers ze in het Verenigd Koninkrijk hebben.

Ook de tewerkstelling zal invloed ondervinden: bijna zeven van de tien respondenten (69%) zeggen dat hun Britse/Europese aanwervingsplannen door de Brexit zullen worden beïnvloed. Meer dan een derde van de respondenten is niet zeker hoe hun werknemerscontracten moeten worden gewijzigd na de Brexit (35%) en een derde (32%) zal meer personeel in Europa aannemen.

Problemen om de juiste vaardigheden te vinden

Wat de voorbereiding op de Brexit betreft, bleek uit het onderzoek dat de grootste uitdagingen voor de respondenten het begrijpen van de veranderende wetgeving is (44%), het verhuizen van personeel en/of hoofdkantoor (35%) en het vinden van interne vaardigheden om de veranderingen veroorzaakt door de Brexit te beheren (29%). Bovendien denkt 39% van de respondenten dat de Brexit een negatieve impact zal hebben op hun hr- en payrollafdeling.

Het onderzoek toont aan dat zes op de tien bedrijven momenteel niet over de fiscale en juridische vaardigheden beschikken die nodig zijn voor de door Brexit veroorzaakte bedrijfsveranderingen, en bijgevolg voor begeleiding een beroep op derden zullen doen.

Sven Reynders, Regio Manager Tax & International Employment van SD Worx België, merkt op: “Deze survey heeft de enorme onzekerheid bij bedrijven in zowel het VK als Europa bevestigd. Velen zijn zich niet bewust van de impact die de Brexit zal hebben op hun hr- en payrollafdelingen, en hun bedrijf als geheel. Van de verhuizing van kantoren en mensen naar de uitbesteding van diensten … bedrijven zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe wetten en regels die de komende maanden worden vastgelegd.”

Over het onderzoek – In opdracht van SD Worx werd een onafhankelijk online onderzoek uitgevoerd bij 1.000 hr- en payrollprofessionals in zeven Europese landen, allen met beslissingsbevoegdheid op het vlak van payroll. Het onderzoek werd uitgevoerd in het België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland, en het VK tussen november 2018 en december 2018. De gegevens werden niet gewogen, zodat de resultaten per land worden gerapporteerd.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.