Voor het negende jaar op rij is Wenen volgens de Mercer Quality of Living ranking de beste stad ter wereld om in te leven. Zürich bekleedt de 2de plaats en Auckland en München staan op een gedeelde 3de plaats. Brussel staat net zoals vorig jaar op plaats 27.
Al voor het twintigste jaar op rij stelt Mercer de Quality of Living ranking op om multinationals en andere organisaties in staat te stellen te beoordelen hoe de kwaliteit van leven is op de plaatsen waar hun expats op buitenlandse missie gestuurd worden. De Mercer Quality of Living ranking is gebaseerd op de Quality of Living survey die ze jaarlijks voeren in meer dan 400 steden wereldwijd. In deze survey wordt op basis van 39 verschillende criteria de kwaliteit van het leven op een objectieve manier gemeten: gaande van de kwaliteit van scholen, medische en openbare diensten tot het meten van het economosch, politiek, sociaal-econimisch klimaat. De score wordt vertaald in een vergoeding voor expats die fair en objectief is.
De algemene levenskwaliteit in Brussel wordt hoog ingeschat door Mercer. Voor het tweede jaar op rij staat onze hoofdstad op de 27ste plaats in de ranking. Van de hoofdsteden in onze buurlanden laten we wel alleen Parijs (39) achter ons. Amsterdam, Berlijn en Luxemburg bekleden respectievelijk de 12de, 13de en 18de plaats in de ranking.
Verkeer en luchtkwaliteit.
Terwijl Brussel op de meeste criteria die in rekening gebracht worden zeer goed scoort, zijn er toch enkele verbeterpunten. De laagste score behaalt Brussel voor het criterium “verkeersopstopping”. Ook in andere Europese steden is dat geen verrassing: in onze buurlanden en zelfs in Wenen is de situatie gelijkaardig.
Maar vooral luchtkwaliteit is een werkpunt voor onze hoofdstad. Ook in onze buurlanden is de luchtkwaliteit eerder matig, met uitzondering van Amsterdam en Berlijn waar de inwoners van een betere luchtkwaliteit kunnen genieten. Tenslotte is ook “interne stabiliteit” een punt waarop Brussel nog kan verbeteren om dichter bij de top 10 van de steden te komen. Al de hoofdsteden in onze buurlanden, met uitzondering van Parijs, hebben meer interne stabiliteit.
Ondanks de economische instabiliteit in Europa, vanwege de onzekerheid rond de Brexit, maar ook ondanks de politieke wisselvalligheid in het algemeen in de regio, is de levenskwaliteit van Europese steden nog altijd bij de hoogste. Volgens de Mercer Quality of Living ranking blijven het dan ook aantrekkelijke bestemmingen voor expats. Steden in opkomende economieën, zoals bijvoorbeeld India, Brazilië en Rusland, zijn – ondanks de uitdagingen van de economische en politieke gebeurtenissen – aan een inhaalmanoeuvre bezig na decennia van investeringen in infrastructuur, recreatieve voorzieningen en huisvesting, om talent en internationale bedrijven aan te trekken.
“De toenemende globalisering en de demografische evoluties op de arbeidsmarkt maken het vinden en aan zich binden van het juiste talent tot één van de voornaamste uitdagingen voor ondernemingen gedurende de komende vijf jaar”, reageerde Ilya Bonic, President Mercer’s Career business. “Het almaar diversere aanbod aan talent is in toenemende mate mobiel en digitaal, met sterk uiteenlopende eisen en verwachtingen op het vlak van carrière, levensstijl en waar en hoe aan het werk te gaan. Ondernemingen houden maar best rekening met die factoren wanneer ze nadenken over hun aanbod aan lokale en internationale medewerkers”.
Mercer pakt dit jaar ook uit met een afzonderlijke City Sanitation-lijst, die de steden rangschikt op basis van hygiëne. De lijst is gebaseerd op hoe steden omgaan met afvalwaterverwerking en riolering, de aanwezigheid van besmettelijke ziekten, luchtverontreiniging en de beschikbaarheid en de kwaliteit van water, allemaal aspecten van de aantrekkelijkheid van een stad voor ondernemingen en kandidaat-werkkrachten. Brussel staat op plaats 39 in de City Sanitation-lijst, vooral een matige score op luchtkwaliteit haalt de score van Brussel grondig naar beneden.
Nota voor de redactie – Mercer stelt jaarlijks een wereldwijde Quality of Living-lijst op, gebaseerd op zijn Worldwide Quality of Living Surveys. Voor elke onderzochte stad wordt een individueel rapport opgesteld. Bovendien zijn er vergelijkende ‘Quality of Living’-indexen beschikbaar tussen een thuisstad en een gaststad of tussen meerdere steden. Details vindt u op www.mercer.com/qualityofliving. De gegevens werden grotendeels geanalyseerd tussen september en november 2017 en zullen regelmatig worden geüpdatet in verband met wijzigende omstandigheden. De beoordelingen zullen in het bijzonder worden herzien om belangrijke ontwikkelingen op vlak van politiek, economie en milieu te weerspiegelen.