NL | FR | LU
Peoplesphere

Brussel bij top 20 wereldsteden voor stedelijke mobiliteit dankzij vooruitgang op het vlak van duurzaamheid.

De denktank van het internationale adviesbureau Oliver Wyman, heeft vandaag de nieuwste resultaten gepubliceerd van zijn “Urban Mobility Readiness Index”. Die rangschikt meer dan 70 steden volgens hun prestaties op het vlak van stedelijke mobiliteit, op basis van een brede set indicatoren. Voor het eerst werden hier ook Belgische steden in opgenomen. Brussel behaalt een indrukwekkende 19e plaats wereldwijden staat 11e in Europa, en laat daarmee steden als Madrid en Milaan achter zich.

De index, opgesteld in samenwerking met de Universiteit van Californië, Berkeley, beoordeelt hoe goed de stedelijke mobiliteit is voorbereid op de toekomst. Daarbij wordt gekeken naar factoren zoals innovatie, efficiëntie, marktpotentieel, infrastructuur en maatschappelijke impact. Waar het wereldwijde gemiddelde rond de 49% ligt, scoort Brussel 59%, goed voor een plaats in de top 20. De best presterende steden zijn San Francisco, gevolgd door Parijs, Singapore, München, Amsterdam, Stockholm, Berlijn, New York, Zürich en Londen. Ook andere Belgische steden komen in het rapport voor: Gent (36), ​ Antwerpen (39), Leuven (43) en Luik (48).

Brussel behaalt zijn hoge score dankzij vooruitgang op het vlak van duurzame mobiliteit (10de plaats) en openbaar vervoer (19de plaats). Op het gebied van technologische innovatie (29e plaats) blijft de stad echter achter. Zo is er nog werk aan de winkel wat betreft digitale mobiliteitsoplossingen, zoals autonome voertuigen en gedeelde mobiliteit.

De sterke score voor duurzaamheid is te danken aan verschillende factoren. Zo is bijna de helft van alle verplaatsingen (45%) korter dan twee kilometer, wat wandelen en fietsen stimuleert. Brussel wil bovendien tegen 2035 zijn infrastructuur verbeteren, met onder meer een betere dekking van laadpalen voor elektrische voertuigen, om steden als Parijs en Amsterdam te evenaren.

Toch wijst het rapport op een aantal aandachtspunten. Het gebruik van het openbaar vervoer in Brussel daalt: van 24% in 2010 naar 22% vandaag – een trend die afwijkt van andere Europese steden. Gebruikers noemen vooral gebruiksgemak, snelheid en veiligheid als pijnpunten. Ook op vlak van nieuwe technologieën hinkt Brussel achterop. Het aantal bussen zonder uitstoot blijft beperkt en investeringen rond verbonden en autonome voertuigen (CAV) zijn nog schaars. In tegenstelling tot andere grote Europese steden, ontbreekt in Brussel een innovatieklimaat voor mobiliteitstechnologie.

Stijn Verlinden, mobiliteitsexpert en partner bij Oliver Wyman, licht toe: “De Index toont aan dat Brussel mooie stappen zet richting duurzame mobiliteit. Maar om haar plaats in de Europese top te behouden, moet de stad haar mobiliteitsaanpak verfijnen. Verdere investeringen in infrastructuur en technologische innovatie zijn daarbij cruciaal. Het uitbreiden van laadinfrastructuur en de nieuwe metrolijn 3 zijn positieve stappen, maar een extra inzet richting technologische vernieuwing is dus noodzakelijk.”

 

Bron: MarshMcLennan

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.