NL | FR | LU
Peoplesphere

De Christelijke Mutualiteit kiest voor interne omscholing als oplossing voor IT-vacatures.

De Christelijke Mutualiteit (CM) is de eerste klant van de start-up Switchfully, een spin-off van technologische dienstverlener Cegeka. Die wil een nieuwe partner zijn voor bedrijven die hun IT-vacatures moeilijk ingevuld krijgen. De start-up schoolt in nauwe samenwerking met de klant zowel interne als externe kandidaten met een beperkte tot geen IT-achtergrond om tot direct inzetbare IT-medewerkers.

De arbeidsmarkt boomt in Vlaanderen: de VDAB registreerde in de laatste 12 maanden een recordaantal van 265.000 vacatures. Toch raken al die vacatures moeilijk ingevuld. Zeker de IT-sector, die sterk gegroeid is, heeft moeite om voldoende geschikt personeel te vinden. Zo’n 27% van de bedrijven geeft expliciet aan moeilijkheden te ondervinden bij het invullen van ICT-vacatures. De technologiefederatie Agoria raamt het aantal openstaande vacatures voor IT’ers alleen al op bijna 16.000, wat ze een gevaar voor de groei van de sector noemt.

Sector met toekomst

Switchfully biedt een antwoord op de uitdagingen van een veranderende arbeidsmarkt en de toenemende digitalisering. De start-up biedt omscholingstrajecten aan als partner voor bedrijven die problemen ondervinden met het invullen van hun IT-vacatures.

Reinout Van Bets, Switchfully: “Aan de ene kant woedt er een war for talent, niet in het minst in de IT-sector. Aan de andere kant is er veel potentieel op onze arbeidsmarkt zonder de juiste achtergrond. Die mismatch willen we wegwerken. Samen met de klant rekruteren we de talenten om ze vervolgens op te leiden tot ontwikkelaar via onze intensieve opleiding van enkele maanden. Mensen kunnen zo op korte termijn hun carrière een nieuwe richting geven, en dat in een sector met veel toekomstperspectieven.”

De eerste klant van Switchfully is de CM. Op maat van de CM organiseert Switchfully een 4 maanden durende opleiding tot developer onder de noemer ‘Java Academy’. Intussen zijn zestien kandidaten geselecteerd voor het project, allen met weinig of geen IT-achtergrond. Een drietal deelnemers werkten reeds bij CM, de overige deelnemers zijn nieuwe recruits die de ‘Java Academy’ doorlopen om zo voltijds aan de slag gaan bij CM. De kandidaten hebben een zeer gevarieerde achtergrond: van taalkundigen over technische profielen tot juristen.

Ann Soenen, ICT service delivery manager bij de CM: “Onze organisatie is niet specifiek gekend als ICT-werkgever, maar toch hebben ook wij behoefte aan een grote groep ICT-werknemers. Voor ons is het belangrijkste aspect dat onze kandidaten gepassioneerd zijn. Voorkennis is daarbij van ondergeschikt belang. Met de ‘Java Academy’ willen we mensen de kans geven om zich te ontwikkelen.”

Maarten Redant, één van de deelnemers: “Ik was tot voor kort elektricien, maar de IT-sector trok me al lang aan en biedt veel toekomstperspectieven. Daarom heb ik voor dit traject gekozen.”

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.