NL | FR | LU
Peoplesphere

‘Cost of Living’ ranking : pandemie dwingt bedrijven anders te kijken naar internationale mobiliteit.

Niet Hongkong maar Ashgabat in Turkmenistan is de duurste stad voor expats. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Cost of Living’ survey van de HR-expert Mercer. Bovendien heeft de Covid-pandemie voor heel wat verschuivingen en nieuwe uitdagingen gezorgd, waardoor bedrijven anders zullen omgaan met de internationale mobiliteit van hun medewerkers. Brussel, de enige Belgische stad in de lijst, klimt naar plaats 53, komende van 78.

Elk jaar maakt de wereldwijde HR-expert Mercer de ‘Cost of Living’ ranking op, om multinationals en overheden te helpen bij het bepalen van vergoedingen voor expats. In de ranking van 2021 doet Ashgabat haasje-over met Hongkong, dat nu de tweede plaats bekleedt. Opvallende nieuwkomer op de 3e plaats is Beiroet, dat liefst 42 plaatsen stijgt als gevolg van een driedubbele klap: de grootste financiële crisis van het land, Covid-19 en de explosie in de haven van Beiroet. Tokio (4) en Zürich (5) vervolledigen de top 5.

Ook in de top 20 zijn er enkele verrassingen. Weliswaar blijft Azië met klassiekers als Singapore (7), Shanghai (6), Peking (9) en Seoul (11) sterk vertegenwoordigd, naast de Europese vaste waarden Geneve (8), Bern (10) en Londen (18). New York tuimelt dan weer naar plaats 14 komende van 6, en Libreville (Gabon) komt de top 20 binnen op 20, komende van plaats 33. De goedkoopste steden voor expats zijn Tbilisi (207), Lusaka (208), en Bishkek (209).

Gevolgen van de pandemie

Intussen staat wel vast dat Covid-19 een ongeziene disruptie van de internationale mobiliteit met zich meebracht. Als reactie beginnen organisaties met alternatieve vormen van internationale opdrachten en werkregelingen om hun overzeese activiteiten en personeelsbestand in stand te houden. Zo komen er meer kortetermijnopdrachten – of juist permanente overplaatsingen – in plaats van middellange overplaatsingen, meer inhuren van buitenlandse werknemers, meer pendelaars, internationale telewerkers en freelancers.

“Kosten van levensonderhoud zijn altijd al een factor geweest voor internationale mobiliteitsplanning, maar de pandemie heeft een nieuwe laag van complexiteit toegevoegd”, zegt Ilya Bonic, Career President en hoofd van Mercer Strategy. “Er zijn nieuwe factoren zoals de langetermijneffecten op de gezondheid en veiligheid, werken op afstand en het flexibiliteitsbeleid. Daarom zijn nauwkeurige en transparante gegevens essentieel om werknemers eerlijk te compenseren voor alle soorten opdrachten.”

Mercers 2020 Worldwide Survey of International Assignment Policies and Practices bevestigde dat veel van de bevraagde bedrijven flexibelere opties aanbieden om tegemoet te komen aan de persoonlijke omstandigheden van de medewerker. Uit een ander Mercer-onderzoek voor 2020/2021 bleek dat meer dan 50% van de werkgevers veranderingen verwacht in het aantal eenrichtingsverplaatsingen, talentontwikkeling, kortetermijn- en pendelaarsopdrachten als gevolg van de pandemie.

Drie Europese steden staan in de top 10 van duurste locaties. Zürich, nummer vijf op de wereldranglijst, blijft de duurste Europese stad, gevolgd door Genève (8) en Bern (10). De versterking van de lokale munt heeft ertoe geleid dat verschillende Europese steden in de rangschikking zijn gestegen, waarbij Parijs naar plaats 33 is gestegen. De lokale munt in het Verenigd Koninkrijk blijft sterk met Londen (18) en Birmingham (121) die respectievelijk één en acht plaatsen stijgen.

Brussel springt van de 78e naar de 53e plaats, hoofdzakelijk te wijten aan de versterkte positie van de EUR t.o.v. de USD. De ranking is opgesteld vanuit het perspectief van New York, waarmee alle steden worden vergeleken. Dus is er ook de impact van de EUR op de USD die de Cost of Living index doet stijgen.

De Cost of Living survey gebruikt New York City als vergelijkingsbasis terwijl valutaschommelingen worden afgemeten aan de dollar. Het onderzoek omvat ruim 500 steden overal ter wereld; de ranglijst dit jaar bevat 209 steden op vijf continenten en vergelijkt de prijzen voor meer dan 200 producten en diensten op iedere locatie, waaronder huisvesting, vervoer, eten, kleding, huishoudartikelen en entertainment.

De Cost of Living Survey helpt werkgevers inzicht te krijgen in het monitoren van valutaschommelingen en het beoordelen van de inflatoire en deflatoire druk op goederen, diensten en accommodatie op alle bedrijfslocaties. De gegevens helpen werkgevers ook bij het bepalen van remuneratiepakketten in het buitenland. Bovendien kunnen de kosten van levensonderhoud een aanzienlijke invloed hebben op de aantrekkelijkheid ervan als bestemming voor talent, en zijn ze van belang voor organisaties die hun geografische voetafdruk uitbreiden en transformeren.

 

Bron : de cijfers die Mercer gebruikt om de kosten voor levensonderhoud en huurwoningen te vergelijken, zijn afkomstig uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in maart 2021. Als basis voor de metingen werden de wisselkoersen van dat moment gebruikt alsook de internationale korf van goederen en diensten uit de Cost of Living Survey van Mercer. Overheden en multinationals gebruiken gegevens uit dat onderzoek om de koopkracht van hun in het buitenland werkende werknemers te beschermen; cijfers over de prijzen van huurwoningen worden gebruikt om huisvestingstoelagen voor expats te beoordelen. De keuze van onderzochte steden is gebaseerd op de vraag naar cijfermateriaal.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.