NL | FR | LU
Peoplesphere

De CRB bepaalt de maximaal beschikbare marges voor de loonkostenontwikkeling.

Zoals voorzien in de ‘Wet tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen’, heeft de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) vandaag zijn Technisch Verslag over de maximaal beschikbare marges voor de loonkostenontwikkeling in de periode 2021-2022 uitgebracht.

De berekening van de maximaal beschikbare marges voor de loonkostenontwikkeling, volgens de door de Wet vooropgestelde berekeningswijze, was deze keer allesbehalve evident door de impact van de coronacrisis en de tweede golf van besmettingen in Europa vanaf oktober. Toch heeft de CRB een robuuste en betrouwbare berekening kunnen maken op basis van:

– de vooruitzichten van de Centrale Banken (gepubliceerd op 15/12) voor de loonkostenontwikkeling in onze drie buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland.
– de vooruitzichten van de Nationale Bank van België en het Federaal Planbureau voor de verwachte automatische ontwikkeling van de loonindexering in België.

Uit die berekening blijkt dat de door de sociale partners af te spreken toename van de reële loonkosten zich de komende twee jaar in ons land tussen 0% en maximaal 0,4% mag situeren. Die toename komt ‘bovenop’ de volgens de Wet steeds gegarandeerde loonindexering (geraamd op +2,8%) en baremieke verhogingen (tot +0,5% in sommige sectoren).

Het is vandaag meer dan ooit aangewezen om in bijzonder onzekere tijden (de diepste economische crisis sinds WO II met een BBP-krimp van 7%) een bruuske verslechtering van de concurrentiekracht met bijhorend jobverlies te vermijden.

Verder is de economische toekomst in heel wat sectoren zo onzeker dat ook die beperkte marge voor loonsverhoging zeker niet in alle sectoren haalbaar zal zijn. Het overleven van bedrijven en het behoud van jobs is in de huidige omstandigheden de absolute prioriteit.

Het Technisch Verslag van de CRB past dus in een uitzonderlijk kader waarin uitzonderlijke maatregelen nodig zijn om nog grotere, structurele economische schade te helpen voorkomen. De werkgeversorganisaties in de G-10 zijn alvast bereid om op basis van dit verslag in de komende dagen aan tafel te gaan zitten met de werknemersorganisaties en constructief op zoek te gaan naar oplossingen die het concurrentievermogen van onze bedrijven kunnen vrijwaren en zoveel mogelijk jobs kunnen redden. Als we daarin slagen, kan dat, samen met de vele maatregelen van de regering om de koopkracht van de gezinnen te vrijwaren, ervoor zorgen dat we in de loop van 2022 geleidelijk uit het economische dal klimmen.

Bron: VBO

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.