NL | FR | LU
Peoplesphere

De arbeidsmarkt heeft behoefte aan meer flexibiliteit!

De arbeidsmarkt herstelt zich. De toename van banen uit zich vooral in de sector van tijdelijke werkkrachten. In vergelijking met de maand januari van vorig jaar liet de uitzendsector, volgens cijfers van sectorfederatie Federgon, een groei met +8,86% optekenen. Ook rekruteringsspecialist Hays merkt dat de economie opnieuw aantrekt.

Dat de markt van tijdelijke werkkrachten aantrekt, is een goed teken. Deze markt is traditioneel de graadmeter voor de economie. We merken dat er meer weer werk is, maar toch blijven werkgevers voorzichtig en zijn minder geneigd om nieuwe werknemers direct een vast contract aan te bieden. En dat is geen slechte zaak. De economie trekt aan, maar nog niet zoals het hoort. Door werknemers niet meteen op hun eigen payroll te zetten, nemen bedrijven minder financiële risico’s,” klinkt het.

Flexibiliteit om concurrentieel te blijven

Tijdelijke werkkrachten zorgen voor een hoge flexibiliteit en die flexibiliteit is voor ondernemers van groot belang. De markt evolueert snel. De toenemende concurrentie en globalisering dwingen bedrijven om steeds sneller in te spelen op een veranderende vraag. Eén van die flexibiliteitsmaatregelen is het gebruikmaken van tijdelijke werkkrachten. Maar ook freelancers worden meer en meer ingezet, vooral in de technische sector. Op die manier werven bedrijven de juiste vaardigheden op het juiste moment aan. “Het gaat hier vooral over specialistische IT-taken die meestal projectgebonden zijn. Zowel bedrijven als freelancers zien het als een voordeel om op contractbasis te werken, werknemers zijn vandaag de dag erg gesteld op hun vrijheid, variatie in hun job en evenwicht tussen hun privé- en beroepsleven.”

Ook in Nederland stijgt het aantal zelfstandigen. Maar in tegenstelling tot Nederland waar werkgevers minder tijdelijke banen omzetten in vaste banen, gaan 90% de profielen die door Hays Response worden geplaatst over tot een vaste betrekking. In Nederland is het aandeel werknemers met een tijdelijk contract de laatste tien jaar sneller gegroeid dan in de meeste andere Europese landen. De V.S. zijn koplopers. Een studie uitgevoerd door het IT-bedrijf Intuit voorspelt dat in 2020 de traditionele vormen van werkgelegenheid de Amerikaanse arbeidsmarkt niet langer zullen domineren. 40% van de beroepsbevolking zal bestaan uit freelancers, contractanten, uitzendkrachten en mensen in deeltijdse jobs. In 2010 lag dit percentage op 25 à 30%.

Mensen durven weer van job te veranderen en gaan op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ook hier biedt een tijdelijk job soelaas. Door in een tijdelijke job te starten, testen werknemers uit of de job wel echt is wat ze willen. Andere motieven om een tijdelijke job aan te nemen zijn dan weer werkervaring opdoen, zich niet voor lange tijd willen binden aan een werkgever of houden van de afwisseling van tijdelijke jobs. “De sector van tijdelijke werkkrachten groeit en ook de economie zal blijven groeien. Maar we moeten blijven stappen ondernemen. De taxshift is alvast een positieve maatregel.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.