NL | FR | LU
Peoplesphere

De klemtoon komt steeds meer op competenties te liggen

Het aanwerven op basis van competenties is in opmars. In de gepubliceerde vacatures en cv’s op de website van VDAB kunnen werkgevers en werkzoekenden competenties aangeven. 80% van die vacatures en 65% van die cv’s bevatten, naast de traditionele diploma-opsomming, gescoorde competenties die meer kansen biedt om het geschikte profiel aan een vacature te koppelen.

De meest ingevulde competentie in de gepubliceerde vacatures is ‘een team coördineren’ en ‘de voorraad opvolgen, tekorten vaststellen en bestellingen plaatsen’.

Door de klemtoon te leggen op de verworven competenties hebben zowel de werkgever als de werkzoekende meer mogelijkheden om tot een betere en kwalitatievere match te komen.
Voor de werkgever betekent dat er meer profielen in aanmerking komen om de geschikte kandidaat te vinden.
Voor de werkzoekende worden bepaalde beroepen minder vreemd en kan hij meer vacatures in overweging nemen dan enkel op basis van zijn diploma.

Gedelegeerd bestuurder VDAB Fons Leroy: “Selecteren op basis van competenties heeft als voordeel dat je niet enkel rekening houdt met een diploma. Stel dat een werkzoekende leerkracht aan de slag wil gaan als commercieel bediende, dan leidt een pure diploma-matching tot geen enkel resultaat.

Terwijl misschien wel 60% van de competenties van iemand wel overeenkomen met het profiel van deze functie. Ook de competenties opgedaan tijdens ervaringen in een vakantiejob, vrijwilligerswerk of in een andere sector kunnen op die manier gevaloriseerd worden. Daarom is het belangrijk dat zowel werkzoekenden als werkgevers bewust worden van het belang van competenties en deze ook onderstrepen in hun cv’s en vacatures. VDAB stimuleert dat niet alleen heel sterk bij sollicitanten en werkgevers, maar bieden hen daar ook handige toepassingen voor aan.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.