NL | FR | LU
Peoplesphere

De stille crisis: een op vier Belgische werknemers is bang om mentale gezondheidsproblemen op het werk te bespreken.

Uit recent onderzoek van GoodHabitz blijkt dat er een communicatieprobleem bestaat tussen werknemers en werkgevers over mentale gezondheid op de werkvloer. Dit probleem komt vooral voort uit een gebrek aan empathische communicatievaardigheden en probleemoplossing. Stress en professionele uitputting vormen wereldwijd een bedreiging voor het welzijn van werknemers en ook België scoort hierin niet goed. E-learningplatform GoodHabitz hield in samenwerking met onderzoeksbureau Markteffect een bevraging bij 24.235 werknemers wereldwijd, waarvan 1.229 in België. Dit deed ze om een beter begrip van en promotie van welzijn op het werk te bevorderen. De onderzoeksresultaten leveren cruciale informatie over factoren die bijdragen aan het welzijn van werknemers.

Meer dan de helft van de werknemers verbergt hun stress symptomen of burn-out voor hun werkgever.

In het afgelopen jaar hebben ervaarden Belgische werknemers ongekende niveaus van stress en professionele uitputting. 54% van de gestreste werknemers koos ervoor om hun problemen alleen aan te pakken zonder de steun van hun leidinggevenden te zoeken. Onder de 46% die hun symptomen aan hun werkgever heeft gemeld, kreeg 30% niet de nodige steun om te herstellen. Deze stille crisis benadrukt de noodzaak van het creëren van werkomgevingen waar open gesprekken over mentale gezondheid niet alleen worden getolereerd, maar ook actief worden aangemoedigd. Naast transparantie is het essentieel om werknemers en werkgevers uit te rusten met de nodige vaardigheden en middelen om begripvolle en meelevende gesprekken te voeren.

Bevorderen van open dialogen en empathie

Bij nader onderzoek wordt duidelijk dat het probleem verder gaat dan alleen de angst om met leidinggevenden te praten. Het heeft ook te maken met een tekort aan vaardigheden en middelen om constructieve en empathische gesprekken te voeren, zowel vanuit werknemers als vanuit leidinggevenden. 33% van de Belgische respondenten duidt stressmanagement aan als de belangrijkste vaardigheid om het welzijn op het werk positief te beïnvloeden. Andere vaardigheden zoals communicatie (24%), teamwerk (23%), timemanagement (21%) en leiderschap (21%) worden ook als belangrijk beschouwd. Dit onderstreept de dringende behoefte aan uitgebreide opleidingsmogelijkheden, zowel voor leidinggevenden als voor teams binnen organisaties.
Opvallend is dat de meerderheid van de Belgische werknemers (63%) graag wilt dat hun welzijn vaker besproken wordt met hun leidinggevende. Daarom is het nodig om meer in te zetten op opleidingen voor leidinggevenden op dit vlak. Volgens Sandrien Boogaard, HR Director bij GoodHabitz, vereist dit niet alleen mentale gezondheidssteun, maar ook praktische tools en vaardigheden. Managers moeten hun leiderschap versterken door zichzelf te trainen in het voeren van regelmatige discussies over welzijn.

De rol van persoonlijke ontwikkeling in werkgeluk

De resultaten benadrukken een cruciaal maar vaak onderschat element in het verbeteren van het welzijn en de productiviteit van werknemers. Volgens de gegevens uit het onderzoek blijven financiële beloningen een essentiële rol spelen in de tevredenheid op het werk. Tegelijkertijd neemt het belang van persoonlijke ontwikkeling gestaag toe. Er is geen twijfel dat de bron van geluk op het werk diepgeworteld is in persoonlijke groei en ontwikkeling. In België geeft 69% van de werknemers aan een verband te zien tussen geluk op het werk en hun algemeen welzijn. Dit benadrukt hoe werk en privéleven met elkaar verbonden zijn.
“Dit rapport benadrukt een fundamentele waarheid: persoonlijke ontwikkeling is de sleutel tot het bevorderen van een dynamische bedrijfscultuur en het vergroten van de tevredenheid op het werk. Deze cijfers weerspiegelen wat ik zie in mijn rol als HR-professional: progressieve bedrijven moeten het intrinsieke verband tussen het gehele welzijn van hun werknemers en hun werkgeluk erkennen. Het is essentieel dat managers worden opgeleid om dit verband effectief aan te pakken en te ondersteunen, want dit bevordert een positieve en stimulerende werkomgeving”, aldus Sandrien Boogaard, HR Director bij GoodHabitz.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.