NL | FR | LU
Peoplesphere

Dienst Preventie & Bescherming van Attentia speurt slaaptekort sneller op via innovatieve sensor om risico’s op het werk te voorkomen.

Wie slecht slaapt, bouwt een slaaptekort op. In een professionele omgeving kan dat leiden tot minder concentratie waardoor medewerkers sneller fouten maken. In het kader van preventie en bescherming op het werk, gebruikt HR en Well-Being specialist Attentia als eerste partner in de bedrijfsgeneeskunde het revolutionair medisch hulpmiddel van Sunrise. De kleine sensor die gebruik maakt van de nieuwste soft- en hardware technologieën vergemakkelijkt de diagnose van slaapstoornissen waardoor men sneller kan optreden.

Een ochtendhumeur of een tragere start van de werkdag: iedereen maakt dit wel eens mee. Maar dit zijn kleine problemen in vergelijking met de gevolgen van chronisch slaaptekort. “Wie bijvoorbeeld met een vrachtwagen rijdt of in een productiehal een vorklift bestuurt en vermoeid is, kan zowel zijn eigen veiligheid als die van collega’s in gevaar brengen”, vertelt Christian Mostosi, arbeidsarts voor Attentia. “Ook mensen die technische installaties moeten controleren of op de luchthavens de controles moeten uitvoeren, moeten heel geconcentreerd kunnen werken. Een werknemer die niet is uitgerust, is minder aandachtig en nauwkeurig. Dat zorgt dus voor problemen op de werkvloer, want bij slaapstoornissen is er meer kans op ongelukken op het werk.”

Slaapstoornissen is een groter probleem dan men denkt en dus wil Attentia dit ook onder de aandacht brengen bij haar klanten. “Ongeveer 1 op 2 mannen krijgt er mee te maken vanaf zijn 40ste. Bij vrouwen heeft 1 op 4 vrouwen vanaf die leeftijd meer last van slaaptekort. Dat kan leiden tot onder meer obesitas, een verhoogde bloeddruk en zelfs depressie”, aldus Christian Mostosi. “Ook als werkgever is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan belang van slaap en om medewerkers daarover te sensibiliseren.”

In eerste instantie kan de werkgever een aantal maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat medewerkers zo weinig mogelijk last hebben van slaaptekort: vergadertijden beperken tot 50 minuten, stress op het werk trachten te vermijden, na de werkuren geen mails meer te versturen of hen meer te laten bewegen. Ook de werknemer kan een aantal initiatieven nemen die tot een betere nachtrust leiden: vroeger gaan slapen, minder/geen alcohol ’s avonds, minder lang naar een scherm kijken.

Meten is weten. Met Belgische sensor

Wanneer het slaaptekort structureel is, moet de oorzaak aangepakt worden. “Meten is weten”, aldus Mostosi. Attentia gebruikt hiervoor de revolutionaire sensor van de Belgische start-up Sunrise. De sensor is klein, er komen geen draden aan te pas en de data kunnen via een app op de smartphone worden uitgelezen. Die kan de gebruiker naar zijn huisarts of arbeidsarts doorsturen. Het grote voordeel is dat je hiermee je slaappatroon thuis kan testen, in je eigen omgeving. Met minder stress. Mostosi: “Tot op heden komen alleen mensen met matige tot ernstige slaapapneu in aanmerking voor een vergoeding voor een behandeling met CPAP (een apparaat met continue positieve druk in de luchtwegen). Maar er zijn andere behandelingsmogelijkheden voor milde apneu. U kunt dit detecteren en behandelen voordat u CPAP nodig heeft.”

Met Sunrise betreedt de slaapdiagnose een nieuw tijdperk:

1. De patiënt bestelt een test die bij hem thuis wordt afgeleverd.
2. Hij voert de test uit vanuit zijn eigen bed, wat veel comfortabeler is dan een ziekenhuisomgeving. De patiënt installeert de Sunrise-app op zijn smartphone en koppelt deze aan de kleine (draadloze) sensor die hij op zijn kin kleeft voor het slapen gaan.
3. De volgende ochtend krijgt hij een korte analyse van zijn slaap en kan hij advies vragen bij experts bij Sunrise die klaarstaan om zijn vragen te beantwoorden. De analyse heeft bij een brede klinische validatietest (bij 400 mensen) een zeer hoge betrouwbaarheid aangetoond.
4. Patiënten krijgen ook de mogelijkheid om het volledige rapport met hun huisarts (of bedrijfsarts) te delen, met de nodige informatie om de eventuele behandeling zonder verder uitstel op te starten.

Het meetpakket omvat de sensor, de analyse en de eventuele opvolging van de medewerker. De eerste bedrijven zijn ermee aan de slag en de evaluatie volgt nog eind dit jaar. Mostosi: “In eerste instantie gaan we ons richten op de categorie medewerkers die een ‘gevaarlijk’ beroep hebben of een risicogroep zijn, zoals bijvoorbeeld nachtwerkers.” Attentia werkt hiervoor met een vragenlijst over het risico op slaaptekort, waarbij overgewicht en een hoge bloeddruk mogelijk symptomen zijn.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.