67 procent van de Belgische werknemers vindt dat hun werkgever meer aandacht moet besteden aan diversiteit en inclusie. Dat is de hoofdconclusie van een nieuw onderzoek van GoodHabitz. De expert op het vlak van online leren en persoonlijke ontwikkeling peilde in samenwerking met onderzoeksbureau Markteffect naar de perceptie van diversiteit en inclusie op de werkvloer bij 13.000 werknemers uit 13 verschillende landen (waarvan 1.044 Belgen).
“Die 67 procent toont in de eerste plaats aan dat er nog werk aan de winkel is voor bedrijven in dit domein”, zegt Max Winter, sales manager Benelux bij GoodHabitz. “Ons onderzoek wijst ook uit dat precies hetzelfde aantal werknemers (67 procent) het belangrijk vindt om in een organisatie te werken die diversiteit en inclusie hoog in het vaandel draagt. Als we dan kijken hoe werkgevers ertegenover staan, valt op dat slechts 61% van de Belgische beslissingsnemers aangeeft te streven naar een D&I-proof beleid. Toch een vrij laag cijfer, zeker als je de positieve impact bekijkt van inclusie op het welzijn en dus ook op de prestaties van werknemers. Bedrijven die er niet op inzetten, benutten bovendien hun potentieel als drijvende kracht achter een bredere inclusieve samenleving niet”, aldus Winter.
Ruimte voor verbetering
En hoe ervaren werknemers vandaag een aantal inclusietopics in de praktijk? Het onderzoek wijst erop dat 60% van de werknemers wél en 14 procent niét het gevoel heeft openlijk te kunnen spreken over culturele verschillen met collega’s of het management (34 procent antwoordt neutraal). Seksuele oriëntatie scoort ongeveer gelijk (met 64% die het wel bespreekbaar vindt), met als extra kanttekening dat België gevoelig achter hinkt op landen als Nederland en Denemarken (met respectievelijk 73% en 80% positieve antwoorden). “Jammer”, vindt Max Winter, “want diversiteit en inclusie zijn complexe begrippen en net daarom is het zo belangrijk dat ze bespreekbaar zijn, ook op de werkvloer.”
Op de vraag naar het gevoel of hun managers diverse culturen en etnische achtergronden accepteren, reageert 68% van de Belgische werknemers positief, 33% neutraal en 9% negatief. Op dit vlak trekt Denemarken (met 79% positieve antwoorden) de Europese kar en scoren ook landen die doorgaans meer migranten tellen (ook Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) relatief hoog. Verder heeft 65% van de werknemers het gevoel dat ze gelijk worden behandeld op de werkvloer, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of huidskleur. 14% ervaart nog ongelijkheid.
“En een open communicatie en goed beleid zijn de sleutels om inclusie echt te integreren in de bedrijfscultuur. Online leerplatformen en het stimuleren van specifieke kennis en attitudes rond diversiteit en inclusie kunnen ook onderdeel zijn van dit traject.”
Bron: GoodHabitz