NL | FR | LU
Peoplesphere

“Draag mondmaskers ook bij alle verplaatsingen op de werkvloer”.

Net zoals in de horeca zouden werknemers op de werkvloer het best een mondmasker dragen bij àl hun verplaatsingen. Die oproep lanceert externe preventiedienst Liantis. Zo beschermen werknemers zichzelf en hun collega’s wanneer ze zich door hun bedrijf bewegen om pakweg een koffie te halen. “Enkel zo kunnen we de tweede golf zo klein mogelijk houden.

De externe preventiedienst van Liantis doet een duidelijke oproep aan werkgevers om hun werknemers aan te raden een mondmasker te dragen wanneer ze zich verplaatsen op kantoor. Nu is het enkel verplicht om een mondmasker te dragen op de werkvloer wanneer werknemers de fysieke afstand van 1,5 meter niet kunnen garanderen.

“Vanuit een geneeskundig oogpunt denk ik dat het verstandig zou zijn dat werknemers ook een mondmasker dragen tijdens àlle verplaatsingen, net zoals de Nationale Veiligheidsraad dat gisteren ook verplichte voor bezoekers van horecazaken”, licht dokter Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis, toe. “Alles draait om het beschermen van werknemers. Daarom willen we binnen onze eigen organisatie het goeie voorbeeld stellen met ‘moving is masking’. Zo vragen we onze 1.800 Liantis-medewerkers expliciet om vanaf maandag het mondmasker te dragen wanneer ze zich verplaatsen.”

Algemene verplichting?

Een algemene verplichting – vanuit de overheid – om mondmaskers op de werkvloer te dragen, is voorlopig niet aan de orde. “Het is niet de bedoeling dat alle werkgevers constant moeten controleren of hun werknemers zich wel aan de regels houden. Maar door een oproep te lanceren in hun eigen bedrijf, kunnen ze sowieso al heel wat mensen sensibiliseren. Ook leidinggevenden kunnen een inspirerende en motiverende rol spelen,” vertelt Sylvia Vanden Avenne.

“Bovendien mag je ook het groepsgevoel onder collega’s niet onderschatten. Als je als enige collega geen mondmasker draagt om je te verplaatsen, zal je onder de positieve impuls van anderen die het wel doen misschien ook een mondmasker dragen.”

Ook andere maatregelen blijven belangrijk

Natuurlijk mag het mondmasker geen vals gevoel van veiligheid geven en moeten ook de andere veiligheidsvoorschriften goed opgevolgd worden. “Maar we zien dat veel werkgevers die al goed toepassen: goed ventileren, de aanbeveling om thuis te blijven bij ziektesymptomen, posters die wijzen op het belang van goede handhygiëne, circulatieplannen, handgels, enzovoort”, besluit Sylvia Vanden Avenne.

5 concrete tips voor het gebruik van mondmasker op kantoor

1. Was eerst je handen en doe dan pas het masker aan. Doe dit door de elastiekjes of touwtjes vast te nemen.

2. Neem je het masker af? Neem dan enkel de touwtjes of elastiekjes vast, en was daarna meteen je handen.

3. Draag je je mondmasker niet? Bewaar het dan op een propere plaats zoals een plastic zakje of een omslag… Je bewaart het gedragen masker beter niet in je portefeuille of los in je broekzak, of bij je propere maskers.

4. Als je je masker draagt, draag het dan goed: zorg ervoor dat je neus, mond én kin bedekt zijn.

5. Gebruik minstens elke dag een nieuw, proper mondmasker.

Bron: Liantis

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.