NL | FR | LU
Peoplesphere

Drie keer meer meldingen van gendergerelateerde discriminatie in 2019.

In 2019 ontving het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen bijna drie keer zoveel meldingen over gendergerelateerde discriminatie als in 2018. Deze grote stijging kan door verschillende factoren worden verklaard. Ter gelegenheid van de publicatie van zijn cijfers voor 2019 maakt het Instituut de balans op en stelt het zijn uitdagingen voor de toekomst voor.

Het Instituut registreerde 2349 meldingen in 2019, bijna drie keer zoveel als in 2018. Daarbij ging het om 370 vragen om juridische informatie, 254 klachten en 1725 mededelingen. Deze explosie van meldingen plaatst het instituut nog meer in de frontlinie. Zijn financiële en menselijke middelen houden echter geen gelijke tred.

“Sinds zijn oprichting staat het Instituut vooraan in de strijd tegen alle vormen van gendergerelateerde discriminatie. In de afgelopen jaren zijn politici en burgers zich bewust geworden van de verschillende problemen op het gebied van ongelijkheid en discriminatie die onze samenleving teisteren. Slachtoffers en getuigen laten hun stem horen. Dit zorgde voor een exponentiële toename van de werklast van het Instituut en de uitbreiding van zijn bevoegdheden“, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Seksisme: een evolutie naar een collectieve bewustwording

In 2019 ging 69% van alle ontvangen meldingen over seksisme, tegenover slechts 20% in 2018. Deze explosie van het aantal meldingen met betrekking tot seksisme is deels te wijten aan de fall-out rond de zaak Jeff Hoeyberghs, die op zich al voor 1489 meldingen zorgde. Het weerspiegelt echter ook het collectieve bewustzijn en de groeiende afkeuring van de burgers tegenover gewelddadige en discriminerende handelingen, opmerkingen en daden.

14% van alle meldingen heeft te maken met werk. Het gaat over:

• 33% over arbeidsvoorwaarden en loon
• 29% over toegang tot werk
• 23% over beëindiging van de arbeidsrelatie.

 

Bron: Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.