Drie op vier Belgen zijn tevreden over hun job, dat blijkt uit het nieuwste rapport van het Nationaal Geluksonderzoek van verzekeraar NN en Universiteit Gent. Ze geven aan tevreden (38,9%) of zeer tevreden (38,9%) te zijn met hun job. Opvallend is dat het inkomen dat je daarvoor ontvangt, duidelijk minder sterk bijdraagt aan onze jobtevredenheid dan we zouden denken. Zelfstandigen scoren het hoogst op vlak van werkgeluk, maar blijken wel een slechtere work-life balance te hebben.
Opmerkelijk is ook dat wie meer werkgeluk ervaart, ook gelukkiger is. Net daarom investeert NN naast hun leerstoel het NN Geluksonderzoek, nu ook in WorkBeats, het eerste Belgische festival over welzijn in bedrijven wil bereiken. Net als NN streeft het festival naar leven en werken met plezier op een gezonde manier.
Belgen geven werkgeluk 6,7 op 10
Belgen beoordelen hun werkgeluk met een 6,7 op 10, een stabilisatie in vergelijking met de periode voor de pandemie. Dat blijkt uit het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit Gent en verzekeraar NN. Drie op vier Belgen geven aan dat ze tevreden zijn over hun job. En hoewel mensen op maandagochtend vaak geen zin lijken te hebben om te gaan werken, is meer dan de helft van de mensen vaak tot altijd enthousiast over hun werk!
Een hoog werkgeluk, staat bovendien ook gelijk aan een hoog algemeen geluk.
Sara Claes, doctoraatstudente UGent: “Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat werkgeluk en algemeen geluk hand in hand gaan. 58,5% van de mensen die veel werkgeluk ervaren, is ook in het algemeen heel gelukkig. We spenderen enorm veel tijd op het werk daarom is het net zo belangrijk dat ook op de werkplek welbevinden voldoende aandacht krijgt.”
Tevredenheid over loon is niet zo belangrijk
Opvallend, wanneer we de top vijf van factoren oplijsten die ons werkgeluk bepalen, mist tevredenheid over het loon. Hoewel loon vaak het nummer één topic lijkt wanneer het gaat over het werk, blijken andere factoren zoals de gepercipieerde zinvolheid van het werk, ondersteuning van de leidinggevende en work-life balance veel belangrijker voor ons werkgeluk.
De top vijf factoren die het NN Geluksonderzoek bepaalt voor werkgeluk zijn:
- Zinvol werk
- Ondersteuning van de leidinggevende
- Mogelijkheid om vaardigheden en expertise te gebruiken
- Subjectieve gezondheid
- Gedeelde 5e plaats: (On)tevredenheid werk-privé balans en slaapkwaliteit
Zelfstandigen ervaren het meeste werkgeluk, maar hebben een slechtere work-life balance
Het werkgeluk is opvallend hoger bij zelfstandigen dan bij arbeiders en bedienden. Zelfstandigen geven hun werkgeluk namelijk een score van 7,29 op 10, een significant verschil met arbeiders die een score van 6,34 toekennen aan hun werkgeluk. Bedienden geven een score van 6,57 aan hun werkgeluk.
Ze scoren dan ook op vier van de vijf factoren van werkgeluk hoger dan de anderen. Opvallend: enkel op de factor work-life balance lopen ze achter. 30,2% van de zelfstandigen is namelijk ontevreden over zijn werk-privé balans, zo blijkt uit het NN-UGent Nationaal Geluksonderzoek. Bovendien blijkt dat work-life balance en werkgeluk hand in hand gaan. Bijna 60% van de werknemers die erg tevreden is over de werk-privé balans, ervaart ook veel werkgeluk, bij werknemers die hier niet tevreden over zijn, is dit slechts 12%.
Hoewel zelfstandigen hun work-life balance als minder goed ervaren, slapen zelfstandigen wel goed en ervaren ze een goede gezondheid.
Sara Claes: “Hoewel zelfstandigen minder tevreden zijn over hun werk-privé balans, ervaren ze wel het meeste werkgeluk. Aangezien ze wél goed scoren op de andere belangrijke bouwstenen van werkgeluk zoals zinvolheid en het benutten van vaardigheden en expertise, kunnen ze zo de nefaste invloed van een minder goede werk-privé balans bufferen. Toch mag deze risicofactor niet onderschat worden. Uit ons onderzoek blijkt immers dat 35% van de zelfstandigen meer dan 5 dagen per week werkt. Het lijkt alsof ze leven volgens het motto “hard werken wordt beloond”. Echter, het is belangrijk dat ze niet telkens koste wat kost blijven doorgaan. Immers, voor duurzaam welbevinden en het voorkomen van stress- en burnoutklachten is het cruciaal om af en toe op de rem te staan.”
Bron – Al sinds 2017 analyseert het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek van de UGent en verzekeraar NN wat de Belg gelukkig maakt en hoe we dit geluk kunnen bevorderen in onze samenleving. In januari 2024 werd een nieuwe bevraging afgenomen bij aantal mensen. Op basis hiervan werd een representatieve steekproef getrokken van 1.536 Belgen.