Technisch talent wordt schaarser in Vlaanderen. Nog meer dan vroeger wordt het moeilijker om hooggeschoolde technici te vinden. Meer dan de helft van de top tien op de knelpuntenlijst behoort daartoe: van werfleider/conducteur bouw tot leidinggevende industriële productie. Ook voor meer uitvoerende profielen als metselaars en onderhoudsmecaniciens groeit het probleem: vaardigheden in nieuwe technieken en de vraag naar meer polyvalentie in kleinere bedrijven zorgen voor een kwalitatief tekort.
In Vlaanderen zijn er altijd beroepen waarvoor er moeilijk geschikte kandidaten gevonden worden. Elk jaar brengt VDAB deze beroepen in kaart. Al meer dan 10 jaar vormen technische beroepen de hoofdmoot. Dit wordt ook dit jaar, zeker nu de conjunctuur weer aantrekt, bevestigd.
Van onderhoudsmecaniciens over technici tot technisch leidinggevenden: het blijft voor werkgevers problematisch om voldoende geschikte arbeidskrachten met een technische achtergrond te vinden. Omdat te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding en door de groeiende vervangingsvraag als gevolg van de vergrijzing wordt de problematiek alleen maar groter.
Ook binnen de beroepen die niet onmiddellijk met techniek geassocieerd worden zoals commercieel medeweker of technisch-administratief medewerker, blijken technische competenties een struikelblok bij de rekrutering.
Daarnaast blijven eveneens de andere ‘klassiekers’ bestaan : beroepen uit de gezondheidszorg, ICT-specialisten, chef-koks, vrachtwagenbestuurders.
De oorzaak van het knelpunt ligt niet altijd bij een tekort aan kandidaten : soms zijn het eerder specifieke arbeidsomstandigheden (bv. bij callcenter medewerker) of is er een gebrek aan bepaalde competenties bij de kandidaten (bv. bij winkelmanager kleinhandel). Bovendien zien we bij sommige beroepen een verandering in gevraagde competenties. Zo is er bij administratieve beroepen zoals boekhouder een verschuiving van het uitvoerende, registrerende werk naar meer gespecialiseerde, adviserende en controlerende taken.
Kiezen voor STEM
Sinds vorig jaar brengt VDAB ook de ‘statistisch zwaarste’ knelpuntberoepen in kaart. Dit zijn beroepen die we, op basis van de cijfers, beschouwen als de zwaarste knelpuntberoepen. Niet alleen raken vacatures voor deze beroepen het moeilijkst ingevuld. Van deze beroepen kunnen we ook behoorlijk zeker zijn dat ze ook de komende jaren op de knelpuntenlijst zullen blijven staan. Het zal niet verbazen dat op deze deellijst voornamelijk technische beroepen terug te vinden zijn.
Door middel van beroepsopleidingen tracht VDAB de kloof te dichten tussen wat werkzoekenden kunnen en wat werkgevers vragen. De structurele tekorten op onze arbeidsmarkt kunnen echter enkel weggewerkt worden, als jongeren en hun ouders bij de studiekeuze vaker kiezen voor wiskunde, wetenschappen of techniek. Het STEM-actieplan speelt hier op in.