Met de publicatie in het Belgisch Staatsblad is het startschot gegeven, nu de Vlaamse overheid voor alle Vlaamse lokale besturen een duidelijk kader bepaalt om te kunnen kiezen voor fietsmobiliteit volgens de principes van flexibel verlonen. Elk gemeentebestuur kan hierover autonoom beslissen.
Gemeenten dragen zo actief bij aan een groene en duurzame fietsmobiliteit, want alle medewerkers krijgen de vrije keuze, of ze (een deel van hun) vakantiedagen, vakantiegeld, eindejaarstoelage of fietsvergoeding inruilen tegen een fiets en fietstoebehoren (zoals een onderhoudscontract voor de fiets of een gps-toestel).
Het aanbieden van een bedrijfsfiets wint sinds jaren sterk aan populariteit. Vanop de werkvloer klonk de roep naar meer persoonlijke verloning ook steeds luider. Volgens de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 2500 Belgen is meer dan de helft van de werknemers voorstander van een stukje ‘eigen keuze’. Deze verzuchtingen zijn dus niet in dovemansoren gevallen.
Vakantiedagen of eindejaarstoelage in ruil voor nieuwe fiets
Op vrijdag 12 maart heeft de Vlaamse overheid het besluit goedgekeurd dat deze fietsmobiliteit mogelijk maakt. Het gaat om het personeel van de gemeenten, autonome gemeente- en provinciebedrijven, OCMW’s, autonome verzorgingsinstellingen en welzijnsverenigingen. Bevoegd minister Bart Somers ziet hierin potentieel voor een meer duurzaam mobiliteitsbeleid:
Bart Somers, bevoegd Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Beleid en burgemeester van Mechelen: “We schakelen een versnelling hoger in duurzame verplaatsingen én een modern personeelsbeleid. Er is een dubbele keuzevrijheid: het lokale bestuur beslist autonoom of ze de regels rond fietsmobiliteit uitwerkt in hun rechtspositieregeling. Zowel contractuele als statutaire medewerkers kunnen zelf kiezen of ze op het fietsaanbod ingaan, afhankelijk van levensfase of persoonlijke situatie. Wie er niet voor kiest, behoudt zijn voordelen net zoals voorheen, of kan het jaar nadien een keuze maken.”
Sara Flipkens, verantwoordelijke Flexibele verloning van SD Worx, over de maatregel: “Dankzij deze nieuwe wetgeving zijn de spelregels voor lokale besturen heel duidelijk. Lokale besturen geven hun medewerkers zo de kans om op vrijwillige basis (een gedeelte van hun) vakantiedagen en/of eindejaarstoelage of fietsvergoeding in te ruilen tegen voordelen die fietsmobiliteit bevorderen: een elektrische fiets voor woon-werkverkeer behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden.”
Dienstenchequebedrijf BalDeMo (Balen, Dessel, Mol en Retie) is enthousiast
BalDeMo, het dienstenchequebedrijf van de gemeenten Balen, Dessel, Mol en Retie, kon al sneller aan de slag en besloot in 2018 te starten met flexibel verlonen. Directeur Marleen Vanlingen is overtuigd dat de extra keuzevrijheid de tevredenheid bij de werknemers en behoud van schaars personeel verhoogt: “Flexibel verlonen is een extra troef om medewerkers te kunnen houden. In een sector die blijft groeien en inzet op lokale tewerkstelling in de regio Balen, Dessel, Mol en Retie, is er grote concurrentie om huishoudhulpen aan te trekken en te behouden. De vraag naar huishoudhulp is groter dan we kunnen bijhouden. We bieden onze huishoudhulpen via SD Worx nu extra flexibiliteit in hun verloning. Ook voor mensen die deeltijds werken, willen we de job zo aantrekkelijk mogelijk maken.”
Modern personeelsbeheer via een elektronische platform
Wacht nog even voor je naar de lokale fietshandelaar holt. “Maar van zodra de juridische basis goed geregeld is, kan je starten met de interne communicatie. Zo breng je alle opties in kaart en overloop je wat te doen bij situaties zoals ontslag of langdurige afwezigheden. Via ons elektronisch platform kunnen medewerkers hun individuele keuzes registreren; zo zorgen we ervoor dat de de personeelsdienst ontlast wordt van administratieve formaliteiten”, weet Sara Flipkens van SD Worx.