NL | FR | LU
Peoplesphere

Duvel Moortgat wint de Family Business Award of Excellence© 2019.

De Breendonkse familiale brouwerij Duvel Moortgat is bekroond met de ‘Family Business Award of Excellence®’ 2019. Deze prestigieuze prijs beloont sinds 6 jaar de beste familiebedrijven van het land. De jury, voorgezeten door Guido Vanherpe, CEO van La Lorraine Bakery Group, verkoos Duvel Moortgat boven zuivelbedrijf Inex, producent van elektrisch installatiemateriaal Niko Group en de Europese drankengroep Spadel.

EY organiseert de ‘Family Business Award of Excellence®’ sinds 2014. De prijs zet Belgische familiebedrijven in de kijker die uitblinken in deugdelijk bestuur in zowel de familie als in het bedrijf, in de visie en het behoud van de familiewaarden en in de overdracht van de ondernemerszin over de generaties heen. Ook communicatie en maatschappelijk engagement zijn belangrijke criteria die de jury in acht neemt voor het toekennen van de prijs.

De vijfkoppige jury met vertegenwoordigers uit het Belgische bedrijfsleven en de academische wereld, vond dat Duvel Moortgat het best beantwoordde aan de vooropgestelde criteria.

Duvel Moortgat is een Belgische familiale brouwerij, opgericht in 1871 en gelegen in het Antwerpse Breendonk. Het familiebedrijf wordt geleid door de vierde generatie van de familie Moortgat en groeide van een bedrijf met één merk en een éénlandstrategie tot een internationale groep met een complementaire productportefeuille en een aanwezigheid in meer dan 70 landen. Kwaliteit, vakmanschap en pioniersgeest staan centraal in de geschiedenis van deze familiale groep die in 2018 een omzet geboekt heeft van 455 miljoen euro en meer dan 1900 werknemers tewerk stelt.

“Familiebedrijven zijn en blijven een belangrijk onderdeel van het Belgische bedrijfslandschap. De microbe voor het ondernemen die van generatie op generatie wordt doorgegeven, is iets heel moois. Met deze prijs willen we dat ook in de verf zetten. Al zien we de award eerder als een richtlijn voor best practices dan een pure competitie”, zegt Eric Van Hoof, vennoot bij EY en verantwoordelijk voor de divisie familiebedrijven. “Wij willen met dit evenement bedrijfsleiders van familiebedrijven vooral een platform aanbieden om verrijkende inspiratie op te doen bij hun collega’s. In familiebedrijven wordt kennis en ervaring vaak van generatie op generatie overgedragen. Dat is goed uiteraard, maar we willen familiale ondernemingen ook aanmoedigen om hun ervaringen en best practices uit te wisselen met concullega’s, zowel op vlak van goed bestuur en maatschappelijk engagement, als het overbrengen van de goesting om te ondernemen”, aldus Eric Van Hoof.

Guido Vanherpe, CEO van La Lorraine Bakery Group (laureaat 2016) en voorzitter van de jury licht de keuze voor Duvel Moortgat verder toe: “Duvel Moortgat is in de eerste plaats een onderneming met een duidelijke familiale visie met veel ambitie, authenticiteit en passie. Die combinatie van eigenschappen vertaalt zich in sterke merken en een indrukwekkende duurzame
groei over de laatste tien jaar. Duvel Moortgat is een echt familiebedrijf, maar het behoudt een goed evenwicht tussen familiaal en extern management en bestuur. Bovendien draagt de onderneming via zijn duurzaamheidsbeleid een diep ingeworteld maatschappelijk engagement uit, dat erg goed intern en extern gecommuniceerd wordt. Ook innovatie en de aanpak van de ‘Nextgen’ hebben er een belangrijke plaats gekregen. Belangrijk is tot slot te onderstrepen dat Duvel Moortgat steeds oplossingen heeft gevonden om zichzelf niet te verliezen aan grote industriële groepen. De sterke corporate governance die zijn oorsprong vindt in de beursjaren van Duvel is blijven leven na de terugtrekking van de beurs. Dit is ook een element dat de jury overtuigd heeft om deze mooie prijs aan Duvel Moortgat toe te kennen.”

Lijst winnaars ‘Family Business Award of Excellence®’
Duvel Moortgat is de zesde naam op het reeds indrukwekkende lijstje van winnaars van de afgelopen jaren met Sipef (2018), Vandersanden Group (2017), La Lorraine Bakery Group (2016), Reynaers Aluminium (2015) en Cosucra (2014).

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.