NL | FR | LU
Peoplesphere

De eerste Consumptiecheques zijn er! Goed nieuws voor de ondernemingen en voor de werknemers.

De eerste Consumptiecheques van Sodexo zijn er. In tijden van pandemie mobiliseren de teams van Sodexo zich om zich achter de Consumptiecheque te scharen, de nieuwe maatregel waarmee de Belgische regering de ondernemingen ter hulp snelt die deel uitmaken van de sectoren die het zwaarst door de crisis getroffen werden: horeca, kleine handelszaken, cultuur- en sportwereld. Hoe? Door de consument gerichte koopkracht toe te kennen. Meer dan 15.000 werknemers zullen de komende dagen hun Sodexo Consumptiecheques ontvangen.

De Consumptiecheque stelt bedrijven in staat om hun werknemers op vrijwillige basis te belonen voor de inspanningen die ze tijdens de COVID-19-crisis geleverd hebben en dat met een volledig fiscaal vrijgesteld bedrag tot wel 300 euro. De praktische modaliteiten werden op 17 juli in een KB vastgelegd en de eerste Sodexo Consumptiecheques verschijnen deze week al in de portefeuille van heel wat consumenten, die zo op hun beurt steun kunnen bieden aan kleine handelszaken, de horeca, of cultuur- en sportcentra.

Er werd voor de papieren cheque gekozen omwille van zijn snelle beschikbaarheid, zijn flexibiliteit in het gebruik en het grootste aantal aanvaardingspunten. De Sodexo Consumptiecheque wordt op naam van de werknemer uitgegeven en is voorzien van een afneembare strook die borg staat voor terugbetaling bij diefstal.

Sinds jaar en dag promoot Sodexo de lokale handel, die jobs creëert en een belangrijke rol speelt in het hart van de Belgische gemeentes. Met behulp van zijn cheques staat Sodexo een brede waaier van doelgroepen bij (bedrijven, burgers, hulpbehoevenden, …). Maaltijdcheques, dienstencheques, … het zijn stuk voor stuk producten die hun doeltreffendheid bewezen hebben. Sodexo zet zich daarom ook in voor de productie en distributie van Consumptiecheques, door zowel werkgevers als aanvaardingspunten tegen kostprijs een oplossing aan te bieden.

Jérôme Lemouchoux, CEO van Sodexo Benefits & Rewards, verwoordt het als volgt: “Rekening houdend met deze crisis willen wij de lokale economie ondersteunen en het herstel ervan begeleiden zonder daarbij naar winst te streven. Alle Sodexo teams werden gemobiliseerd en wij rekenen erop dat elke consument aan de restauranthouder om de hoek of zijn lokale handelaar denkt. Het is dankzij eenieders solidariteit dat we de crisis te boven zullen komen.”

Een sector die kreunt onder de crisis

Sinds de uitbraak van de crisis, van april tot juli 2020, zijn de globale uitgaven met Sodexo maaltijdcheques t.o.v. 2019 gemiddeld met 7% gedaald. Een meer nauwkeurige analyse door de groep van de uitgaven via maaltijdcheques toont aan dat de lokale handelaars het zwaar te verduren hebben. Het door de consumenten gespendeerde volume is in de detailhandel en de horeca met meer dan 12% op achteruit gegaan. Dit verschil valt te verklaren door een daling van de bedragen die aan werknemers toegekend worden (gepresteerde uren, tijdelijke werkloosheid) en een verschuiving ten voordele van de groothandel. Amper twee maanden volstonden voor COVID-19 om onze consumptiegewoonten grondig te verstoren. Alle soorten winkels zijn getroffen, maar handelszaken en kleine restaurants blijken de voornaamste slachtoffers van de coronacrisis te zijn.

In die context vormen de Consumptiecheques voor lokale handelaars en restauranthouders een kostbaar hulpmiddel.

Interesse van de bedrijven

Bij Sodexo wordt vastgesteld dat de Consumptiecheque voornamelijk interesse geniet bij grote KMO’s, meer bepaald in sectoren die tijdens de crisis het minst geleden hebben (telecom, farma, …), of heel actief geweest zijn (rusthuizen, ziekenhuizen, OCMW’s, openbare diensten, …). Men heeft de neiging om de maximale waarde toe te kennen, namelijk 300 euro per voltijdsequivalent (VTE). Sodexo schat dat 10% van de Belgische werknemers Consumptiecheques zullen ontvangen.

Zoals bepaald in het KB kan tot 31 december 2020 besloten worden om de Consumptiecheques toe te kennen. Die beslissing moet in een collectieve of individuele arbeidsovereenkomst vastgelegd worden. Zodra de Belgische werknemer de Consumptiecheques heeft ontvangen, blijven deze cheques geldig tot 7 juni 2021.

Bron: Sodexo Benefits & Rewards

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.