NL | FR | LU
Peoplesphere

Expats : Wenen al 10 jaar beste stad ter wereld om te leven. Brussel op plaats 28.

Voor de tiende keer op rij staat Wenen helemaal aan de top van de ‘Quality of Living’-ranking van Mercer. Het Zwitserse Zürich volgt op de 2e plaats, Auckland, München en Vancouver delen gezamenlijk de derde plek. Brussel duikt pas als 28e op in de lijst van 231 steden en moet daarmee een plaats toegeven vergeleken met vorig jaar. Het consultancybedrijf stelt de ranglijst jaarlijks samen om bedrijven een beeld te geven van de meest aangename en leefbare steden ter wereld voor expats.

Deze 21e ranglijst is gebaseerd op de ‘Quality of Living’-survey die Mercer jaarlijks uitvoert in meer dan 450 steden over de hele wereld. De ranking laat multinationals en andere organisaties toe om objectief te beoordelen hoe de kwaliteit van leven is in steden waar hun expats op buitenlandse missie worden gestuurd. Daarvoor spelen 39 verschillende criteria mee, waaronder de kwaliteit van scholen, de medische en openbare diensten en het economisch, sociaal-economisch en politiek klimaat. De score wordt vertaald in een faire en objectieve vergoeding voor expats.

Mercer blijft de levenskwaliteit van Brussel hoog inschatten (28), al zakt onze hoofdstad wel een plaats ten opzichte van vorig jaar. Brussel scoorde slechter op het criterium ‘verkeersopstopping’ door een aantal grote werken op belangrijke verkeersassen en de vele extra wegenwerken in aanloop naar de verkiezingen.

Bij onze buurlanden blijft de rangschikking grotendeels gelijk. Amsterdam schuift één plaats naar voor (11) maar valt nog net buiten de top 10 van meest leefbare steden ter wereld. Berlijn (13), Luxemburg (18) en Parijs (39) behouden hun plaats in de ranking.

Luxemburg veiligste stad ter wereld

Nieuw is de afzonderlijke ‘Personal Safety’-ranking die Mercer dit jaar opnieuw opstelt. Daarvoor kijkt het naar de interne stabiliteit, de misdaadcijfers, de wetshandhaving, de eventuele beperkingen van de persoonlijke vrijheid, de relaties met andere steden en de persvrijheid van de verschillende steden. West-Europese steden voeren deze ranking aan, met Luxemburg als veiligste stad ter wereld. Basel, Bern, Helsinki en Zürich volgen op een gedeelde 2e plaats.

Brussel staat op plaats 47 in deze ‘Personal Safety’-ranking. In 2005 stond de Belgische hoofdstad nog op de 20e plaats. Het zijn vooral andere steden die in de loop der jaren zijn toegevoegd aan de lijst, die deze beweging verklaren

 

Bron : Mercer Quality of Living – De wereldwijde Quality of Living-lijst wordt gebaseerd op zijn Worldwide Quality of Living Surveys. Voor elke onderzochte stad wordt een individueel rapport opgesteld. Bovendien zijn er vergelijkende ‘Quality of Living’-indexen beschikbaar tussen een thuisstad en een gaststad of tussen meerdere steden. De gegevens werden grotendeels geanalyseerd tussen september en november 2018 en zullen regelmatig worden geüpdatet in verband met wijzigende omstandigheden. 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.