NL | FR | LU
Peoplesphere

Financieel talent blijft moeilijk te vinden, vooral in Vlaanderen.

Werkgevers die op zoek zijn naar financieel talent kampen nog steeds met een krapte op de arbeidsmarkt. In combinatie met een aanhoudende vraag is ruim veertig procent van de financiële vacatures moeilijk in te vullen. Dat blijkt uit analyse van Indeed, de vacaturesite.

In 2018 is de vraag lichtjes gedaald en het aanbod enigszins gestegen, waardoor de zogenaamde talentkloof het afgelopen jaar nog wat toegenomen is. Dit is echter niet noodzakelijk het begin van een trend; de voorbije jaren vielen er aanzienlijke schommelingen waar te nemen. De mismatch is het grootst in Vlaanderen; daar blijven gemiddeld 54% van alle financiële vacatures langer dan zestig dagen openstaan. In Wallonië (gemiddeld 48,6%) en zeker in Brussel (43,5%) is de situatie iets rooskleuriger.

Risicoanalisten moeilijk te vinden

Opvallend is dat veel vacatures op het gebied van risicomanagement lang openstaan. Compliance is de laatste jaren steeds belangrijker geworden bij veel bedrijven en daarvoor zijn onder andere risicoanalisten nodig. Van alle vacatures voor deze functie staat ruim de helft langer dan zestig dagen open. “Risicoanalist vormt een relatief jonge beroepscategorie”, aldus Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux. “Ondanks dat we zien dat de vraag lijkt te stabiliseren, sluit het aanbod van geschikt talent hier nog steeds niet op aan.”

Een van de moeilijkst in te vullen financiële vacatures is ‘financieel consultant’. Van alle vacatures met deze titel, staat ook hier iets meer dan de helft meer dan zestig dagen open. Vraag en aanbod sluiten als het om deze categorie functies gaat al een tijd niet op elkaar aan. “We zien over het algemeen dat de zwaardere functies moeilijker te vervullen zijn”, zegt Poos. “Maar ook voor wat meer specialistische functies als portfoliomanager en procurementspecialist zijn momenteel onvoldoende kandidaten te vinden.”

De Belgische bedrijven die in 2018 het meest op zoek waren naar financieel talent zijn KPMG, BNP Paribas en ING. Die twee laatste zijn overigens de enige banken in de top-tien, samen met Belfius (op plaats negen). Banken zijn dus lang niet de enige die op zoek zijn naar medewerkers met zo’n profiel. Opvallend: veel financiële vacatures zijn terug te vinden bij energiebedrijven en IT-leveranciers. Andere opmerkelijke namen in de top-20 zijn MIVB-STIB (het openbaar vervoer in Brussel) en Telenet.

Bron: Indeed

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.