NL | FR | LU
Peoplesphere

Flexibel werken is bij Belgische ondernemingen goed ingeburgerd: flextime is het populairst.

76% van Belgische ondernemingen staat zijn personeel, of bepaalde groepen medewerkers, één of meerdere vormen van flexibel werken toe. Flextime, waarbij werknemers zelf hun werktijd kunnen indelen, scoort het hoogst (66%), gevolgd door telewerken (45%), bijvoorbeeld van thuis uit of op een coworkingplek.

Belgische ondernemingen omarmen het nieuwe werken. Bij ruim 1 op de 3 (38%) kunnen alle kantoormedewerkers er zelf voor kiezen waar en/of wanneer ze werken, of dit nu van thuis uit, op een flexibele werkplek of op kantoor is. Bij vrijwel evenveel bedrijven (39%) geldt dit voor bepaalde werknemers, meestal afhankelijk van hun functietype (56%).
Van alle bevraagde landen spant het Verenigd Koninkrijk de kroon op het vlak van flexibel werken. 83% van de Britse ondernemingen staat zijn personeel, of bepaalde groepen medewerkers, één of meerdere vormen van flexibel werken toe. In Frankrijk en België is dit respectievelijk 78% en 76% van de ondernemingen.

Flextime (66%) wordt het vaakst toegestaan door Belgische ondernemingen. Het gaat hierbij onder meer om glijdende werkuren, waarbij medewerkers soepel kunnen omgaan met de begin- en eindtijd van hun werkdag. Bij een andere vorm van flextime kunnen werknemers ervoor kiezen om iets vroeger te stoppen, zodat ze hun kroost tijdig van school kunnen afhalen, om dan na de bedtijd van de kinderen hun werkdag te hervatten. Telewerk wordt door 45% van de ondernemingen toegestaan. Bij bijna 1 op de 3 Belgische ondernemingen (29%) gebeurt dit onder andere vanuit een coworkingplek of gedeeld kantoor.

Van alle bevraagde landen is flextime het populairst in Duitsland. Daar maakt maar liefst 80% van de ondernemingen dit mogelijk voor zijn werknemers, terwijl dit in Nederland slechts 36% is. Bij onze Noorderburen wordt coworking / werken vanuit flexibele werkplekken dan weer veel vaker toegestaan (46%) in vergelijking met Het Verenigd Koninkrijk (34%), België (29%), Duitsland (25%) en Frankrijk (23%).

Peter s’Jongers, CEO van Protime: “De fysieke aanwezigheid van 9 tot 5 op kantoor, wordt nog vaak overschat. In de huidige maatschappij, waar werk en privé steeds vaker door elkaar lopen, vragen werknemers meer flexibiliteit om zelf hun werktijd en -locatie te bepalen. Online tijd- en aanwezigheidsregistratie helpt al 67% van de Belgische ondernemingen om het thuis- en telewerk van hun medewerkers te faciliteren. Bij 21% van de ondernemingen wordt flexibel werken helemaal niet gemonitord, er is dus nog potentieel. In the war for talent hebben (online) registratietools dus een belangrijke rol te spelen.”

Geert Vermeir, manager Juridisch Kenniscentrum SD Worx: “In maart 2017 zag de wet werkbaar en wendbaar werk het daglicht. Werkgevers en werknemers kregen meer flexibiliteit, onder meer om het evenwicht tussen het professioneel leven en het gezinsleven goed te kunnen bewaken. Hoewel veel werkgevers openstaan voor de mogelijkheden om flexibel te werken, is er ook nog ruimte voor progressie. Glijdende werkuren en occasioneel telewerk zijn bijvoorbeeld al goed ingeburgerd. Loopbaansparen, waarbij de werknemer bepaalde vrije dagen kan opsparen voor later, blijkt moeizamer van start te gaan. Het wettelijk kader voor loopbaansparen is dan ook vrij strikt.”

 

Bron & Methodologie: gezamenlijk onderzoek door Protime en SD Worx – De online survey werd beantwoord door 502 senior professionals in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De steekproef is representatief voor de specifieke lokale arbeidsmarkten en heeft eenzelfde samenstelling volgens statuut (arbeiders, bedienden en ambtenaren), geslacht, regio, werkregime, taal, diploma en organisatiegrootte als die van de actieve arbeidspopulatie in de betrokken landen.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.