NL | FR | LU
Peoplesphere

Focus op de rol die technologie kan spelen binnen de organisatie om gedeeltelijke terugkeer naar kantoor na pandemie te beheren.

Nu het overgrote deel van de Europeanen al meer dan anderhalf jaar thuiswerkt en velen dat ook in de nabije toekomst blijven doen, komt Sharp met de resultaten van een nieuw onderzoek. Daaruit blijkt dat de meeste kantoormedewerkers in Europa ernaar uitkijken om een deel van de werkweek terug te keren naar kantoor. Onderzoeksrapport van Sharp met analyses van Future of Work-experte Viola Kraus gaat in op de impact van de pandemie op meningen en verwachtingen van medewerkers over waar en hoe zij willen werken.

Het onderzoek toont ook aan dat werkgevers aan een aantal eisen moeten voldoen om productiviteit en positiviteit op de werkplek te creëren, vooral voor medewerkers onder de dertig.

In het onderzoek werden meer dan 6.000 kantoormedewerkers in kmo’s doorheen Europa ondervraagd. Aan het licht kwam de impact die de coronapandemie heeft op de behoeften van medewerkers en op hun verwachtingen ten aanzien van werken in de toekomst.

Na lange tijd verplicht thuiswerken zeggen drie op de vijf medewerkers (58 procent) dat werken in een dynamische kantooromgeving belangrijker voor ze geworden is. Meer dan de helft (55 procent) benadrukt het belang van elkaar fysiek te zien en met elkaar samen te werken.

Gevraagd naar hun werkplek van de toekomst, staat de mogelijkheid om balans aan te brengen tussen op kantoor werken en op afstand werken op nummer 1 (30 procent). 15 procent van de respondenten verkiest de mogelijkheid te hebben om fulltime remote te werken en bij 14 procent gaat de voorkeur uit naar voltijds op kantoor werken.

De respondenten is ook gevraagd naar redenen waarom ze op kantoor willen zijn. Weten dat collega’s er ook zijn (27 procent) en meer mogelijkheden voor sociaal contact (25 procent) staan bovenaan. Een andere veelgenoemde reden is zeker weten dat ze toegang hebben tot de nieuwste technologie (22 procent).

Hoewel er duidelijk vraag is naar een terugkeer naar kantoor, zijn er ook aspecten die medewerkers tegenhouden. Dit zijn de vijf meest genoemde redenen:

  • Gebrek aan geschikte kantoortechnologie (32 procent)
  • Beperkingen in kantoorindeling (30 procent)
  • Faciliteiten gedeeld met meerdere bedrijven en Alleen toegankelijk via openbaar vervoer (25 procent)
  • Saai of niet inspirerend kantoor (24 procent)
  • Geen verscheidenheid in werk- en vergaderruimten (23 procent)

Sharp deelt deze onderzoeksresultaten in een rapport over het toekomstige werken bij kmo’s in Europa. Dit rapport is opgesteld in samenwerking met Viola K. Kraus, psycholoog gespecialiseerd in het toekomstige werken. Het rapport is gratis te downloaden op sharp.be/werkplek. Er staan tips in om bedrijven te helpen zich voor te bereiden op de toekomst, nu ze ervaren hoe het is om te werken in het nieuwe normaal. Daarnaast bevat het rapport advies voor het kiezen van werkplekoplossingen om nieuwe manieren van werken te ondersteunen.

Viola V. Kraus: “Er wordt heel veel gesproken over de hybride werkplek: een combinatie van op afstand en op kantoor werken. Maar om het effectief te maken, zijn twee zaken essentieel: enerzijds de beschikbaarheid van technologie en weten hoe je er optimaal gebruik van maakt en anderzijds training over hoe je efficiënt samenwerkt en hoe je de bedrijfscultuur levend houdt. De komende maanden wordt de nieuwe rol van het kantoor verder bepaald, nu we ons aanpassen aan het nieuwe normaal en bedrijven de juiste balans vinden tussen hóé mensen werken en wáár ze werken.”

Wilbert Hendriks, Manager Marketing & Strategie bij Sharp Electronics Benelux: “Er is een duidelijke behoefte om terug te keren naar kantoor. Maar het is belangrijk om de verwachtingen te managen en na te gaan wat medewerkers willen om de transitie soepel te laten verlopen en balans aan te brengen tussen werken op afstand en werken op kantoor. Het is tijd om meer ruimte, systemen en de mentaliteit voor samenwerken te omarmen om zo tegemoet te komen aan de behoeften van medewerkers na de pandemie.”

 

Bron : het onderzoek is in opdracht van Sharp uitgevoerd door Censuswide onder 6.018 kantoormedewerkers in kmo’s (10-250 medewerkers) doorheen Europa.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.