Het voorbije anderhalf jaar zag Indeed een enorme groei in flexi-jobs. Tussen juni 2017 en juni 2018 steeg het aantal flexi-job vacatures op Indeed met 743%. Het aantal zoekopdrachten naar een flexi-job deed het nog beter met een stijging van 881%. Logisch, gezien de wetgeving op bijklussen sinds begin 2018 versoepeld en uitgebreid werd. Maar de toegenomen populariteit van flexi-jobs lijkt ten koste te gaan van vakantiejobs. Voor het eerst in drie jaar, overstijgt op Indeed de ‘search’ naar vakantiebanen het aanbod. Toeval of maken Belgische bedrijven steeds bewuster de keuze voor flexi-jobs in plaats van studenten aan te werven?
Begin 2018 werd het systeem van flexi-jobs in België uitgebreid. Waar het statuut voordien enkel van toepassing was in de horecasector, kunnen sinds 1 januari 2018 ook bakkers, slagers, kledingzaken, supermarkten en andere kleinhandelaars een beroep doen op flexi-jobbers. Daarnaast werd het systeem ook uitgebreid naar gepensioneerden. De maatregel was een schot in de roos, zo blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed. Tussen juni 2017 en juni 2018 steeg het aantal flexi-job vacatures en het aantal zoekopdrachten naar een flexi-job spectaculair. Met 80% meer searches in juni 2019 zet die stijging zich dit jaar voort, zij het minder indrukwekkend.
Deze trend lijkt echter gevolgen te hebben voor het aantal vakantiejobs. Indeed vergeleek hoe vaak de zoekterm ’vakantiejob’ de voorbije jaren op zijn site werd ingegeven met het aantal vacatureteksten waarin de term wordt vermeld. Uit deze analyse blijkt dat er tussen begin 2016 en nu twee duidelijke tendensen te herkennen zijn: het aantal zoekopdrachten en vacatures piekt jaarlijks in april en het aantal vacatures overstijgt het hele jaar door royaal de zoektocht naar een vakantiejob. Tot april van dit jaar. Voor het eerst in 3 jaar ziet Indeed dat de vraag naar een vakantiejob op zijn site het aanbod met 18% overstijgt.
Een mogelijke verklaring hiervoor ziet Indeed in het feit dat Belgische bedrijven steeds meer gewonnen zijn voor flexibelere werkregimes én dus kiezen voor flexi-jobbers. Flexi-jobs bieden zowel de werkgever als de werknemer een win-win situatie. Werkgevers kunnen personeel officieel en voordelig uitbetalen. Werknemers betalen geen belastingen op hun loon en bouwen sociale rechten op. Bovendien laat het systeem de mogelijkheid om personeel in te zetten op momenten dat het nodig is bijvoorbeeld tijdens soldenperiode in de verkoop of bij terrasjesweer in de horeca.
Sander Poos, Managing Director Indeed Benelux: “Onze analyses lijken erop te wijzen dat de toegenomen populariteit van flexi-jobs ten koste gaat van het aanbod aan vakantiejobs. Er zou dus sprake kunnen zijn van een kannibalisatie. Het is echter nog wat vroeg om dat stellig te concluderen. Vanaf heden zullen we regelmatig de cijfers analyseren en kijken of er echt sprake is van een trend.”
Bron: Indeed