NL | FR | LU
Peoplesphere

Gen Z scoort: 47% heeft contract vóór diploma, opvallend contrast met UK.

Jonge professionals blijven vastberaden om hun plek op de arbeidsmarkt te veroveren, ondanks de wereldwijde economische turbulentie. Hoe ervaren zij echter de eerste stappen in hun carrière te midden van deze uitdagingen? Recent onderzoek uitgevoerd door staffing specialist Walters People biedt inzicht in de ervaringen van jonge professionals met 1 tot 3 jaar ervaring.

Een vlotte start op de arbeidsmarkt

Uit het onderzoek blijkt dat de zoektocht naar een eerste job voor veel starters voorspoedig verloopt. Maar liefst 73% van de ondervraagden vond binnen drie maanden na hun afstuderen een job. Opmerkelijk is dat 47% zelfs een contract tekende voordat ze hun diploma officieel ontvingen.

Hoewel een groot deel van de Gen Z’ers (54%) aangaf dat hun zoektocht zonder problemen verliep, ondervond bijna een kwart van de jonge werknemers dat veel vacatures om specifieke werkervaring vroegen.

Jens Spittael, Associate Director bij Walters People, benadrukt: “Ondanks de voorzichtigheid van organisaties is er nog steeds een duidelijk tekort aan talent in diverse specialiteiten, zoals boekhouding of finance. Werkgevers realiseren zich dat jong talent dit tekort kan aanvullen, mits er wordt geïnvesteerd in opleidingsmogelijkheden en een degelijk retentiebeleid. Studenten met relevante werkervaring via studentenjobs hebben vaak een streepje voor en maken veel kans om al voor het afstuderen concrete jobaanbiedingen te ontvangen.”

Vertrouwen in de toekomst

Ondanks uitdagende omstandigheden toont generatie Z zelfvertrouwen. Maar liefst 78% van de ondervraagden voelt zich adequaat voorbereid door hun opleiding om de arbeidsmarkt te betreden. Bovendien gelooft 82% dat de komende 12 maanden een gunstige arbeidsmarkt met veel jobkansen zal bieden, wat aanzienlijk hoger is dan het optimisme onder senior collega’s. Slechts 51% van werknemers van alle leeftijden deelt dit positieve vooruitzicht op het komende jaar.

Jens vervolgt: “We zien een interessante trend onder de jongere werknemers. Meer dan vorige generaties hechten zij waarde aan plezier in het werk, de maatschappelijke waarden van de organisatie en een goede werk-privébalans.”

Buiten de landsgrenzen

In Frankrijk toont 70% van de jonge professionals een positieve kijk op hun professionele toekomst, mede dankzij hun vertrouwen in de door hun gevolgde opleiding. Een meerderheid (66%) vond zelfs binnen drie maanden na afstuderen een job.

Wanneer we het kanaal oversteken en de Britse cijfers bekijken, zien we echter een ander verhaal. Voor de helft van de afgestudeerden duurt het vinden van een eerste job minstens zes maanden. Maar liefst 72% gelooft dat hun diploma geen voordeel biedt op de arbeidsmarkt, en 45% zegt de juiste vaardigheden niet te hebben geleerd tijdens hun opleiding.

Jens concludeert: “De uitdagingen die veel Gen Z’ers in Groot-Brittannië ervaren, worden veroorzaakt door diverse factoren, waaronder een afname in vacatures, salarissen die niet in verhouding staan tot de kosten van levensonderhoud en de beschikbaarheid van remote internationaal talent. Belgische studenten lijken hier momenteel aanzienlijk minder onder te lijden.”

 

Bron: Robert Walters

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.