NL | FR | LU
Peoplesphere

Geysen opent ‘in house’ opleidingscentrum om 650 techniekers bij te scholen.

Groeibedrijf Geysen – wiens onderhoudstechniekers bijspringen in heel wat bedrijven – zoekt op korte termijn 70 extra werknemers. Op langere termijn reikt de ambitie nog verder. Dit jaar studeren er aan het technisch middelbaar onderwijs in Vlaanderen echter maar 1.400 leerlingen af met het juiste diploma (nvdr. elektromechanica, industrieel onderhoud of industriële elektriciteit). Ondertussen staan er 24.000 vacatures voor dergelijke jobs open. Hoewel de overheid maatregelen neemt om deze kloof te dichten, besloot Geysen dan ook actie te ondernemen.

Vandaag zwaaien de deuren van de ‘Geysen Academy’ open. In dit in house opleidingscentrum leidt het servicebedrijf het komende jaar 650 techniekers en studenten op. Van het pronkstuk – een ‘miniatuurfabriek’ die alle mogelijke technieken op schaal nabootst – bestaat ook een mobiele versie. Op deze manier wil Geysen dit jaar 10.000 mensen warm maken voor techniek en/of bijscholen tot onderhoudstechnieker.

650 opleidingen in Geysen Academy…

Concreet investeerden de kempenzonen 1 miljoen euro in de bouw van een eigen inhouse opleidingscentrum. Vandaag opent de zogenaamde ‘Geysen Academy’ de deuren, weet Serge Casier (business development manager Geysen Academy): “Het komende jaar worden hier 650 onderhoudstechniekers opgeleid en bijgeschoold. We willen dit schooljaar 500 studenten die afzwaaien in een technische richting over de vloer krijgen. Via het avondonderwijs bereiken we een 40-tal leerlingen. En ten slotte passeert ook een 100-tal eigen medewerkers de revue. Volgend jaar trekken we het aanbod verder open. Vanaf dan zijn ook techniekers van externe bedrijven welkom.”

De cursisten volgen les in een ‘miniatuurfabriek’: “In deze technische ruimte worden alle mogelijke industriële technieken op schaal nagebootst. Van hydraulica, pneumatica, PLC-sturingen en automatisatie tot elektrische sensoren, robotica, motion control en sensoren. We bouwen opzettelijk storingen in in het proces, zodat medewerkers problemen leren ontdekken en oplossen. Het verschil met klassieke technische opleidingen is dat je met het nieuwste materiaal kan werken, dat je je eigen opleidingsprogramma kan samenstellen en dat we de opleidingen constant aanpassen aan de nieuwe trends.”

… en 10.000 bezoekers via mobiele unit

De fysieke Geysen Academy krijgt ook een extern verlengstuk. De ‘miniatuurfabriek’ is namelijk nagebouwd in een mobiele versie, legt marketing manager Liesbeth Lemmens uit: “Dat laat ons toe om buitenshuis opleidingen te geven. Denk maar aan scholen, bedrijven of beurzen zoals het Techniekfestival of Technoboost. Op deze manier willen we het volgende jaar bijkomend een 10.000-tal mensen warm maken voor techniek. De komende maanden sluiten we volop samenwerkingsovereenkomsten met het onderwijs. De eerste partner is het Damiaaninstituut uit Aarschot.”

Veel ambitie dus. Geysen, founding father van het gelijknamige bedrijf, ziet de toekomst dan ook positief tegemoet: “Geysen bestaat ondertussen 30 jaar. We kennen de markt als onze broekzak en voelen aan dat er nood is aan een dergelijk initiatief. Met onze Academy zitten we gebeiteld voor de toekomst.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.