NL | FR | LU
Peoplesphere

Grens tussen privé- en beroepsleven is nog nooit zo vaag geweest. En dit wordt echter niet op dezelfde manier ervaren door vrouwen als door mannen.

Twee keer zoveel vrouwen als mannen voelen zich verplicht om buiten de kantooruren verbonden te blijven. Volgens een Europese enquête uitgevoerd door het rekruteringsbureau Page Personnel zijn drie personen op vier (76%) buiten de kantooruren permanent verbonden met hun werk. Zelfs tijdens de vakantie geeft 15% van de respondenten toe vrij vaak hun e-mails te controleren en hun zakelijke oproepen te beantwoorden. Meer dan de helft van de vrouwen (52%) voelt zich immers verplicht om verbonden te blijven, terwijl slechts één op de vier mannen zich zo voelt (27%). Er wordt steeds meer thuis gewerkt en er blijft een verschil tussen mannen en vrouwen bestaan.

Volgens de enquête van Page Personnel zijn acht van de tien werknemers (79%) uitgerust met een tool van hun bedrijf (mobiele telefoon, computer, enz.). Hiervan zijn drie van de vier personen (76%) buiten de kantooruren permanent verbonden met hun werk, beantwoordt de helft van de werknemers (50%) hun e-mails elke dag buiten de kantooruren en beantwoorden twee op de vijf personen (40%) hun zakelijke telefoonoproepen buiten de kantooruren. 15% van de respondenten gaf toe dat ze op hun vakantiebestemming relatief vaak hun e-mails controleren en zakelijke oproepen beantwoorden. Tot slot zeggen zes op de tien personen (63%) dat hun werkinstrumenten hun leven hebben veranderd, en slechts voor 29% van hen in positieve zin.

“Men is steeds meer geneigd om een behoefte te creëren om buiten de werkplek informatie te raadplegen”, zegt Olivier Dufour, Executive Director van Page Personnel. “Buiten de kantooruren in verbinding staan met het werk is voor sommige mensen geruststellend. Ze komen immers niet graag op kantoor aan met bijvoorbeeld tientallen ongelezen e-mails. Dit betekent dat het volume van de te volgen informatie een sterkere verbinding vereist. Voor anderen kan dit echter stress bezorgen. De scheiding tussen privéleven en werk begint te vervagen. Mensen zijn niet langer in staat om grenzen te stellen en te zeggen dat bepaalde momenten voor 100% voor hun privéleven zijn gereserveerd. Hier hebben bedrijven een sociale rol te spelen: zij moeten de flexibiliteit van de werknemers vergemakkelijken en tegelijkertijd de grens tussen privé- en beroepsleven afbakenen. Het advies aan de werknemers is om in de eerste plaats grenzen te stellen en natuurlijk om deze met hun werkgever te bespreken.”

Er zijn twee redenen voor deze permanente verbinding. Zes op de tien werknemers (63%) voelen zich verantwoordelijk, terwijl één werknemer op drie (34%) zich verplicht voelt. Er is echter een duidelijk verschil tussen de gevoelens van vrouwen en mannen. Meer dan de helft van de vrouwen (52%) voelt zich immers verplicht om verbonden te blijven, terwijl slechts een op de vier mannen zich zo voelt (27%).

Thuiswerken trekt steeds meer jonge werknemers aan.

Uit het onderzoek van Page Personnel blijkt ook dat zes van de tien werknemers (62%) zeggen thuis te mogen werken, tegenover acht van de tien managers (78%). De belangrijkste reden hiervoor is dat grote steden, zoals Brussel, steeds meer kampen met mobiliteitsproblemen. Thuiswerken is een van de antwoorden op het tijdverlies in het verkeer en biedt ook de mogelijkheid om je werktijden te verschuiven. Sommigen kunnen echter niet thuis werken omdat hun werk veel contacten met anderen inhoudt en zij dus fysiek aanwezig moeten zijn. Jonge werknemers hebben de neiging om thuiswerken op prijs te stellen om een andere reden: ze streven naar een betere balans tussen werk en privéleven. Ten slotte mogen acht op de tien managers (78%) thuis werken, tegenover één op de twee werknemers (48%).

“Flexibiliteit is een belangrijk criterium geworden in het zoeken naar werk voor jongeren en thuiswerken is een van de elementen die dit mogelijk maken. Bovendien geeft de permanente toegang tot het kantoor via de computer of mobiele telefoon hen een vrij geruststellend gevoel van vrijheid en controle over hun werk. Wat het verschil tussen managers en werknemers betreft, bestaat een deel van het werk van managers uit toezicht houden op en aanwezig zijn voor hun medewerkers, terwijl een ander deel uit productie bestaat waarvoor ze zich moeten kunnen afzonderen. Door middel van thuiswerken kunnen managers zich voor deze productie inzetten. Bedienden moeten iets meer met collega’s communiceren om hun werk te doen.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.