NL | FR | LU
Peoplesphere

Werkplekleren is de toekomst om de mismatch op de arbeidsmarkt weg te werken.

Met de lancering van ‘De Gazet van Talent’ willen SBS Skill BuilderS en VDAB de mismatch wegwerken tussen vraag en aanbod, op een moment dat het aantal vacatures blijft stijgen. Het platform biedt werkgevers een overzicht van kandidaten in hun regio en jobdomein die openstaan om zaken bij te leren én die ze via werkplekleren zelf kunnen opleiden tot de ontbrekende schakel binnen hun organisatie.

De krapte op onze arbeidsmarkt is een gekend fenomeen: in augustus 2018 werden er nog 24.931 extra vacatures aan de VDAB gemeld – een stijging van bijna 16% in vergelijking met een jaar eerder. In de voorbije twaalf maanden ontving de VDAB zo’n 278.000 vacatures. Die arbeidskrapte begint stilaan op de economische groei te wegen waardoor er meer dan ooit nood is aan nieuwe initiatieven om de mismatch weg te werken. Een originele oplossing komt van SBS Skill BuilderS met het platform ‘De Gazet van Talent’.

Gebrek aan instroom

“Vandaag zie je bij vacatures te veel restricties: je moet over een bepaald diploma of aantal jaar ervaring beschikken, kennis hebben van een bepaald programma, enzovoort. Daardoor raken de vacatures vaak gewoon niet ingevuld”, vertelt Wout De Bondt, jobcoach bij SBS Skill BuilderS. “Werkgevers zijn nochtans meer en meer bereid om nieuwe kandidaten zélf technisch op te leiden, maar vinden gewoon geen instroom. Om die reden hebben we ‘De Gazet van Talent’ ontwikkeld.”

‘De Gazet van Talent’ legt de nadruk op de talenten en de motivatie van kandidaten. Op basis daarvan kan de kandidaat zich, met de ondersteuning van de werkgever en SBS Skill BuilderS, ontplooien tot de ontbrekende schakel in het bedrijf. “Wij geloven dat talentmobiliteit cruciaal is. Mensen die een job zoeken moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. De Gazet van Talent is niet het zoveelste kanaal dat zoekt naar de ultieme kandidaat. Wij volgen de omgekeerde weg: geen vacaturematch, maar een match tussen werkgever en toekomstige werknemer”, vult jobcoach Jarno Broodcoorens aan.

Werkzoekenden die in een begeleidingstraject bij SBS Skill BuilderS starten, hebben de keuze om hun profiel op De Gazet van Talent-website te laten plaatsen. Op dit moment meldden zich al ruim 170 kandidaten aan. Het platform is erg gebruiksvriendelijk: de werkgever duidt zijn regio en branche aan en krijgt meteen een overzicht van beschikbare kandidaten. De website toont vervolgens een korte (video)beschrijving van het type job waarnaar de kandidaat op zoek is, wat zijn/haar talenten zijn en binnen welke jobdomeinen hij/zij een job ambieert. Geïnteresseerde werkgevers kunnen via e-mail rechtstreeks contact opnemen met de begeleidende jobcoach voor een verkennend gesprek.

Eens de match gemaakt is, heeft de werkgever door middel van het werkplekleren bovendien een interessant concept om de kandidaat intern verder op te leiden. SBS Skill BuilderS monitort de vooruitgang van de kandidaat door regelmatige evaluaties met de betrokken partijen. Daarnaast helpen jobcoaches de werkgevers ook bij de administratieve verwerking die bij elke vorm van werkplekleren komt kijken.

Van verkoop naar rusthuis

Enkele tientallen van de ruim 170 kandidaten hebben al een vast contract kunnen tekenen na hun stage of proefperiode. “Natuurlijk is niet elke match een voltreffer, maar de overgrote meerderheid van onze mensen komt heel goed terecht”, zegt Wout De Bondt. “Onlangs hadden we bijvoorbeeld een kandidaat die haar hele leven in de verkoop had gewerkt. Ze wou echter absoluut in een rusthuis gaan werken, zonder het nodige diploma of enige ervaring in de branche. Wij hielpen haar aan een werkervaringstage, als hulp van een zorgkundige. Ondertussen mag ze er vast aan de slag: omdat ze zo gemotiveerd is, heeft het rusthuis besloten een aparte functie voor haar te creëren en haar een vast contract aan te bieden. Dat zijn hele mooie verhalen waar we verder op willen bouwen.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.