NL | FR | LU
Peoplesphere

De groei van de Belgische bedrijvigheid zal in het vierde kwartaal van 2019 licht afnemen tot 0,2 %.

De Belgische bbp-groei zou licht terugvallen van 0,4 % in het derde kwartaal tot 0,2 % in het vierde kwartaal. De NBB verwacht dat de bedrijfsinvesteringen en de particuliere consumptie licht zullen vertragen terwijl de netto-uitvoer de bbp-groei zou blijven afremmen en de woninginvesteringen zouden opveren. De nowcasting-modellen van de NBB geven evenwel uiteenlopende signalen voor de groei in het vierde kwartaal, wat suggereert dat onze raming onderhevig is aan een grote onzekerheid.

De Belgische bbp-groei trok in het derde kwartaal van 2019 aan tot 0,4 % (op kwartaalbasis). Het onderliggende groeimomentum was echter iets lager, aangezien ongeveer 0,1 pp van de groei in het derde kwartaal toe te schrijven is aan een specifieke transactie in verband met een uitgebreide R&D- samenwerkingsovereenkomst die de groei van het BBP in de volgende kwartalen niet zou beïnvloeden. De Belgische groei was hoger dan de matige groei van 0,2% in het eurogebied. Hij werd ondersteund door positieve bijdragen van zowel de consumptie als de bedrijfsinvesteringen, terwijl de overheids- en woninginvesteringen en ook de netto-uitvoer de groei van de bedrijvigheid negatief beïnvloedden. Aan de productiezijde werd de stijging van de toegevoegde waarde hoofdzakelijk gedreven door de dienstverlening aan bedrijven en door de bouwnijverheid, terwijl de toegevoegde waarde in de industrie, die over de laatste twee jaar is gedaald, in het derde kwartaal slechts licht steeg.

In het vierde kwartaal zal de groei van de particuliere consumptie naar verwachting licht afnemen. De fundamentals blijven wel relatief stevig maar de signalen afkomstig van enquête-indicatoren zijn gemengd. Ook de groei van de bedrijfsinvesteringen zou wat terugvallen. Hoewel het algemene ondernemersvertrouwen en de vraagvooruitzichten recent een gedeeltelijk herstel vertoonden en de financieringsvoorwaarden gunstig blijven, is de bezettingsgraad van het productievermogen verminderd en zijn de vooruitzichten voor de wereldeconomie verslechterd. We verwachten daarentegen dat de woninginvesteringen zullen opveren aangezien de hypotheekrentes verder gedaald zijn tot historisch lage niveaus, de inkomensvooruitzichten gunstig zijn en de vertrouwensindicatoren in de bouwnijverheid op een hoog niveau blijven. De bijdrage van de netto-uitvoer aan de groei van het bbp zal in het vierde kwartaal wellicht opnieuw negatief zijn. De recente beperkte stijging van de enquêtegegevens met betrekking tot de buitenlandse vraag compenseert slechts in geringe mate de heel grote daling over de afgelopen twee jaar.

De NBB gebruikt momenteel twee nowcasting-modellen om kortetermijnramingen te maken voor de groei van de bedrijvigheid. De resultaten van deze modellen voor het vierde kwartaal geven een ongewoon groot verschil te zien. Terwijl het BREL-model van de NBB een lichte stijging van de groei voorspelt tot 0,5 %, is het andere model van de NBB (R2D2) meer pessimistisch met een voorspelling van -0,1 %. Dit laatste model is echter bijzonder gevoelig voor ontwikkelingen in de verwerkende nijverheid, terwijl de zwakke groei in de verwerkende nijverheid, vooralsnog nog steeds samengaat met een gematigde reële bbp-groei. De nog steeds veerkrachtige dienstenindustrie en binnenlandse vraag zouden de groei ook in het vierde kwartaal stimuleren, al kan de Belgische economie in de verdere toekomst nog aan vaart verliezen als de sombere vooruitzichten voor de externe omgeving en de verwerkende nijverheid niet verbeteren. Al met al lijkt een lichte vertraging van het groeicijfer tot 0,2 % momenteel de meest plausibele raming voor het vierde kwartaal, ook al blijft de onzekerheid groot.

Bron: Nationale Bank van België

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.