NL | FR | LU
Peoplesphere

Helft academici overweegt een overstap naar de private sector

Terwijl het carrièrepad van de wetenschapper zich vroeger hoofdzakelijk binnen een academische omgeving afspeelden kiezen steeds meer afgestudeerden vandaag voor een loopbaan binnen de private arbeidsmarkt (60% ten opzichte van 24,4% voor de academische wereld. 51% van de wetenschappers in de academische wereld overweegt een overstap naar de private sector.

In de private sector vind je 31,3% van wetenschappers binnen R&D, gevolgd door kwaliteitscontrole (13,4%) en clinical research & regulatory affairs (10%). De industriële, farmaceutische en biotechnologische sector vormen de top 3 van tewerkstelling-sectoren, zo blijkt uit onderzoek dat USG Science Professionals voerde. De organisatie bevraagde meer dan 300 wetenschappers uit verschillende sectoren en disciplines. Salaris, jobtevredenheid en toekomstverwachtingen werden bevraagd en aangevuld met interviews van thought leaders uit de sector.

Kathleen Dupont, Directeur USG Science en Engineering Professionals Belgium: “Als de academische wereld en industrie dichter bij elkaar komen, creëer je de perfecte omgeving voor fundamenteel onderzoek en maatschappelijke innovatie. Als we er in slagen die innovatie te vermarkten, boost dit onze economie en leidt dit tot jobcreatie.”

Jobmobiliteit

Meer dan 76% van de bevraagden is tevreden met de huidige job en blijft de werkgever trouw indien de jobinhoud voldoende afwisseling biedt en er ruimte is voor erkenning. 30% overwoog het voorbije jaar een nieuwe job en 22% veranderde ook effectief.

Wetenschappers veranderen niet van werk omdat ze niet tevreden zijn maar omdat ze op zoek zijn naar een andere uitdaging en willen groeien in hun carriere. Salaris staat als motivator op de 8e plaats bij onze respondenten.

30,8% van de bevraagden verdient tussen de 3.000 en 4.000 euro. 28,4% heeft een maandelijks inkomen dat zich situeert tussen 2.000-3.000 euro, van 14% bedraagt het loon tussen 4.000-5.0000 euro. Voor mannen en vrouwen is deze verloning gelijk, met als enig verschil de hogere looncategorieën waarbinnen mannen meer vertegenwoordig zijn dan vrouwen.

66,2% beschikt via de werkgever over een hospitalisatieverzekering, 55,6% doet aan pensioensparen en 54% krijgt maaltijdcheques. ‘Slechts’ 34% beschikt over een bedrijfswagen, terwijl twee op drie ondervraagden zich met de auto naar het werk verplaatsen. Opvallend resultaat uit het onderzoek is dat wetenschappers die beschikken over een bedrijfswagen een lager netto inkomen hebben dan hun collega’s zonder bedrijfswagen. Een op de drie wetenschappers heeft een firmawagen
Wanneer de woon-werk reisafstand minder is dan 10 kilometer, laten wetenschappers hun auto’s in de garage en nemen de fiets (44%), lopen (14%) of gebruiken het openbaar vervoer (2%).

Saskia Kinds: “De arbeidsmarkt is onderhevig aan veranderingen. Ik zie een tendens, ook in wetenschap, naar een flexibele inzet van experts op projectbasis. Bij engineering en ICT, is een projectmatige aanpak meer courant maar ik zie dit op korte termijn ook toenemen binnen wetenschap.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.