Dat heel wat Belgische kmo-ondernemers nog steeds met een personeelstekort kampen, is geen geheim. Dat blijkt ook uit een bevraging die hr-dienstengroep Liantis samen met iVOX uitvoerde bij 1.061 ondernemers. Maar opvallend: van de ondernemers die geen medewerkers genoeg hebben, moet 45,6% nieuwe opdrachten en klanten weigeren om de workload te beperken. “Bovendien moeten ondernemers erover waken dat door de hogere werkdruk ook andere teamleden niet uitvallen of de organisatie verlaten”, vertelt Laurence Vanparys van Liantis Consult.
Het personeelstekort heeft een ontzettend grote impact. Zo geeft 78,9% van de werkgevers die kampen met tekorten aan dat dit zorgt voor een grote druk op hen als werkgever. 51% stelt dat het bestaande team hierdoor overbelast wordt terwijl 49% aangeeft dat ze bestaande commerciële opportuniteiten niet ten volle kunnen benutten. Maar nog opvallend: 45,6% moet nieuwe opdrachten en klanten weigeren om de workload te beperken. Dat blijkt allemaal uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.061 ondernemers die ze samen met iVOX uitvoerden in april 2023.
“De samenloop van verschillende zaken als het personeelstekort, de stijgende loonkosten, de hogere eisen van klanten en stakeholders én het feit dat ondernemers nieuwe opdrachten en commerciële opportuniteiten moeten weigeren, brengt natuurlijk de duurzaamheid van organisaties in gevaar. Want de onderneming bestaat nu nog wel, maar wat als klanten hierdoor afhaken en in de toekomst niet meer terugkeren? Het personeelstekort heeft dus niet alleen risico’s op korte termijn, maar ook op langere termijn”, stelt Laurence Vanparys van Liantis Consult.
Personeelstekort
In totaal stelt 45,8% van de ondernemers dat ze kampen met personeelstekort. “Er zijn te weinig mensen op de arbeidsmarkt met het juiste diploma en/of de juiste ervaring.” Voor 70,1% van de werkgevers die kampen met dat personeelstekort is dit de voornaamste reden waarom ze geen geschikte medewerkers vinden. Een andere grote reden is volgens de werkgevers het grotere personeelsverloop (34,7%).
“We zitten met 4 generaties op 1 werkvloer. Het is niet makkelijk om die met mekaar te rijmen. En dat zorgt ervoor dat sommige mensen op de werkvloer komen, zich niet kunnen vinden in de werkwijze van anderen en vervolgens snel weer vertrekken”, aldus Laurence Vanparys. “Zeker jongeren zijn op zoek naar flexibiliteit en autonomie op verschillende vlakken: waar ze werken, hoe ze werken, wanneer ze werken… Vinden ze dat niet meteen terug? Dan gaan ze al snel van werkgever wisselen. De leuze YOLO (you only live once) lijkt misschien al wat oud en achterhaald, maar dat is toch vaak de visie die we zien bij jongeren op de werkvloer. Ze blijven nergens werken waar ze zich niet goed voelen. Ondertussen is het voor veel ondernemers balanceren tussen flexibiliteit en rendabiliteit”, besluit Vanparys.
Alles in het werk
Werkgevers stellen wel alles in het werk om oplossingen te vinden. 44,9 % paste zelf de manier van aanwerven aan sinds het personeelstekort en 48,8% geeft kandidaten sneller een kans. Ze zetten ook erg in op het potentieel van hun medewerkers. Ongeveer de helft van de bevraagden (50,2%) werft mensen aan die nog niet de juiste skills hebben, maar waarbij ze weten dat ze hen verder intern kunnen opleiden. 45,5% zegt dat ze het potentieel bij hun huidige personeel beter proberen te ontdekken en hen vervolgens opleiden in de competenties en profielen die ze nodig hebben.
“Jobcrafting is cruciaal. Wanneer je medewerkers goesting, loyauteit, een goede ingesteldheid… hebben, kan je zéér ver raken. Zelfs als ze nog niet meteen over het juiste diploma beschikken. Het is dus belangrijk dat ondernemers dat inzien want het is een mogelijke oplossing voor hun personeelstekort”, aldus Vanparys.
“Belangrijk: veel ondernemers denken dat ze door een hoger loon aan te bieden, meer medewerkers zullen aantrekken. Maar niets is minder waar. Het kan zelfs zijn dat je zo een inconsistent loonbeleid opbouwt en je loyale medewerkers demotiveert. Er speelt véél meer mee in de keuze van een werknemer voor een werkgever. Het welzijn op de werkvloer bijvoorbeeld primeert meer dan ooit. Initiatieven zoals extra verlof, teambuildings, flexibiliteit, autonomie, goeie teamsfeer, collegialiteit, duidelijke structuren en transparante communicatie… het speelt allemaal een belangrijke rol.”