NL | FR | LU
Peoplesphere

Helft van de werkgevers peilt nooit naar mentaal welzijn.

Mentaal welzijn staat hoog op de maatschappelijke agenda, ook op de werkvloer. Toch wijst nieuw onderzoek van Edenred, uitgevoerd bij 360 werkgevers en 3.400 werknemers, op een opvallende kloof tussen de intentie van werkgevers en de ervaring van werknemers. “De cijfers tonen aan dat er nog veel ruimte is om welzijn concreter en structureler aan te pakken. En dat hoeft niet altijd complex of duur te zijn”, zegt Pauline Martin, strategy & marketing director van Edenred.

Helft van de werkgevers peilt nooit naar mentaal welzijn

Hoewel het belang van mentaal welzijn algemeen erkend wordt, zegt 53% van de werkgevers nooit te peilen naar hoe hun werknemers zich voelen. Meer nog: 61% heeft geen enkel programma rond mentaal welzijn en heeft ook geen plannen om daar verandering in te brengen. Ook op het vlak van fysiek welzijn blijft het vaak bij ergonomische bureaustoelen en verstelbare tafels. In totaal geeft 54% van de bedrijven aan hier niet in te investeren.

“Het belang van mentaal en fysiek welzijn op het werk kan niet genoeg benadrukt worden. Dat merken we voortdurend bij onze klanten die we ondersteunen via ons Edenred Engagement-platform”, zegt Pauline Martin van Edenred. “Stress beperken, mensen een luisterend oor bieden of gewoon erkenning tonen: het zijn vaak heel eenvoudige dingen die een wereld van verschil maken.”

Beperkt welzijnsbudget: 100 euro of minder per werknemer per jaar

Driekwart van de bevraagde bedrijven investeert minder dan 100 euro per jaar en per werknemer in welzijnsinitiatieven. Bovendien is dat budget bij bijna 6 op de 10 werkgevers de afgelopen vijf jaar amper gestegen (0 tot 10%). De belangrijkste drempels voor extra inspanningen zijn een gebrek aan tijd en middelen (31%), gevolgd door de kostprijs (18%) en een veronderstelde kleine interesse bij de medewerkers zelf (14%).

Werknemers snakken naar meer erkenning

Voor werknemers staat mentaal welzijn vaak gelijk aan erkenning. Een simpele ‘dankjewel’ van de baas volstaat al voor 57% om zich gewaardeerd te voelen. Voor één op de vijf zit die erkenning dan weer in meer autonomie en verantwoordelijkheden. Toch voelt 45% zich zelden of nooit erkend op het werk én overwoog daardoor al eens om het bedrijf te verlaten. Nog eens 18% voelt zich ook niet gewaardeerd, maar blijft desondanks op post. Tegelijk blijkt dat 86% van de werknemers wél aangeeft af en toe tot regelmatig bedankt te worden voor zijn werk.

Stress op het werk: een onderschatte realiteit

Ook stress blijft een belangrijke factor. 45% van de werknemers ervaart vaak stress op het werk, en vier op de tien verbergen die stress bewust uit angst om verkeerd begrepen te worden. Toch gelooft de helft van de werknemers dat hun werkgever wel degelijk begaan is met hun welzijn. De intentie lijkt er dus wel, maar de concrete vertaling blijft soms uit.

Zondagavondstress: 16% start de week met goesting

De bekende zondagavondstress is realiteit voor één op de drie werknemers. Slechts 16% kijkt gemotiveerd uit naar maandagochtend. Daartegenover staat een grote groep (45%) die zich onverschillig voelt en werken beschouwt als ‘iets dat er nu eenmaal bij hoort’.

 

Bron: Edenred

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.