NL | FR | LU
Peoplesphere

Herstel Belgische arbeidsmarkt wel bij de traagste van Europa: nog 17,5% minder vacatures vergeleken met pre-corona.

Vergeleken met februari 2020, net voor de lockdown, lijkt de Belgische arbeidsmarkt langzaam maar zeker te herleven. Sinds eind november stijgt het aantal vacatures, waardoor er eind april nog ‘maar’ 17,5% minder werkaanbiedingen waren dan voor de epidemie. Toch blijven een aantal sectoren op de sukkel, maar ook daar lijkt er licht aan het einde van de corona-tunnel. Zo kende de geplaagde horecasector de voorbije twee maanden de grootste groei in bijna anderhalf jaar.

“De omslag in de Belgische arbeidsmarkt lijkt er eindelijk te zijn”, zegt Arjan Vissers, recruitment evangelist bij Indeed. “Eind april registreerden we nog 17,5% minder vacatures dan voor de corona-uitbraak begin februari 2020. Na de eerste week van mei is dat verschil verder gedaald tot 15,4%. De voorzichtig positieve trend zet zich dus door. Hoewel de kentering dus lijkt ingezet, bengelt België toch nog aan de Europese staart.”

Deze opwaartse trend werd eind november ingezet, toen er nog bijna een derde minder vacatures waren (-29%) vergeleken met 1 februari 2020. Ondertussen herstelde de vacaturemarkt zich met 11,7 procentpunt.

Sectoren: horeca stijgt, thuiszorg daalt

Toch deden niet alle sectoren het even goed. “In de horeca is er nog steeds een derde minder jobaanbiedingen (-31,7%). Maar de voorbije 2 maanden noteren we een duidelijk herstel, met bijna 15 procentpunt meer vacatures, voor het eerst sinds corona. De heropening van de terrassen en de nieuwe perspectieven voor de sector zijn daar natuurlijk niet vreemd aan. Dus ook hier zijn de perspectieven goed.”

Een ander beeld zien we voor de verpleegkundigen. Die sector doet het bijzonder goed, wat natuurlijk geen verrassing is. Het vacatureniveau is er nu 11,4% hoger dan op 1 februari 2020. In de thuiszorg gaat het echter minder goed: eind april lag het vacatureniveau nog steeds 24% onder dat van voor de pandemie. In de onderwijssector zijn er dan weer 27% meer vacatures dan voor de lockdown.

Nu er zachtjes aan meer en meer versoepelingen worden doorgevoerd, is het ook interessant te zien welke vacatures de voorbije maand het meest gestegen, en welke felst gedaald zijn.

Bron: Indeed

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.