In het huidige digitale tijdperk staat cyberbeveiliging bij zo goed als alle organisaties bovenaan de prioriteiten. Dat betekent niet alleen gevoelige gegevens en systemen beschermen tegen kwaadwillende aanvallen, maar ook helpen bij het naleven van strenge regelgeving omtrent gegevensbeveiliging en privacy.
Terwijl bedrijven hun digitale transformatie versnellen en overstappen naar meer geautomatiseerde, cloudgebaseerde en datagestuurde werkplekken, wordt het belang van een diepgaande IT-beveiligingsexpertise steeds groter. Cyberveiligheidsexperten moeten systemen continu up-to-date houden en kwetsbaarheden tijdig patchen om snel te kunnen reageren op incidenten zoals malware, ransomware en phishing.
Dit zijn vijf onmisbare profielen om een robuuste IT-beveiliging te waarborgen.
1. Pentester
Pentesters, of penetratietesters, kruipen in de huid van hackers of cybercriminelen om op allerlei manieren kwetsbaarheden op te sporen. Ze zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een robuust penetratietestprogramma en het uitwerken van beleid, normen en procedures ter ondersteuning van het programma. Pentesters onderwerpen web- en mobiele applicaties, netwerken, draadloze systemen en operationele technologie aan uitgebreide testen en beoordelen cloudomgevingen en applicatie-broncode. Finaal moeten ze hierover rapporteren in gedetailleerde technische rapporten met aanbevelingen.
2. IT-auditor
IT-auditors werken vaak aan verschillende specifieke projecten, zoals bijvoorbeeld het analyseren van informatiebeveiligingssystemen en -programma’s om de naleving van regelgeving te waarborgen en potentiële problemen te identificeren. Kandidaten beschikken minimaal over een bachelordiploma in informatietechnologie, informatica of bedrijfskunde. Bij voorkeur kunnen ze ook aanvullende certificeringen zoals CISA of CISM voorleggen.
3. Beveiligingsarchitect
Beveiligingsarchitecten zoeken manieren om alle digitale bedreigingen, van hackers tot malware, een stap voor te blijven en zorgen voor verbeteringen in de beveiliging zonder de prestaties van systemen in gevaar te brengen. Ze moeten verdachte activiteiten detecteren en bewaken en bedreigingen analyseren om zo gericht aanbevelingen te kunnen doen tot verbetering van de IT-beveiligingsaanpak. Ze werken samen met andere teams om strategische IT-doelen te bereiken zoals cloudmigratie of bouwen van mobiele toepassingen.
4. Netwerk-/cloudingenieur
Netwerkingenieurs spelen een cruciale rol bij het ontwerpen, implementeren en beheren van zakelijke netwerken, van bekabelde en draadloze netwerken voor on-premises zakelijke connectiviteit tot cloudgebaseerde netwerken voor veilig werken op afstand. Het is de taak van een netwerkingenieur om de meest geschikte oplossing voor zijn bedrijf te vinden, deze te installeren, te onderhouden en snel weer online te krijgen, mocht het ergste gebeuren.
5. Cybersecurity Consultant
Cybersecurity Consultants zijn verantwoordelijk voor verschillende functies die verband houden met IT-beveiliging – van het uitvoeren van beoordelingen van softwarebeveiliging tot het bijwerken van het informatiebeveiligingsbeleid. Zo beoordelen ze onder andere het beheer van informatiebeveiliging en het managementsysteem voor informatiebeveiliging (ISMS). Cybersecurity Consultants zorgen ervoor dat de technische implementatie en bedrijfsprocessen op elkaar zijn afgestemd, sturen het ontwerp en het onderhoud van beveiligingssystemen aan en verstrekken complexe technische adviezen en consultancy over netwerken en infrastructuur.
Bron: Robert Half