NL | FR | LU
Peoplesphere

Een innovatieve cultuur op de werkvloer bijdraagt aan dubbele groeicijfers.

Microsoft heeft deze week de cijfers van zijn Work ReWorked studie bekend gemaakt over de bijdrage van een innovatieve bedrijfscultuur op de groei van het bedrijf. De studie werd uitgevoerd in 15 Europese landen, en focust op de raakvlakken tussen technologie, leiderschap en bedrijfscultuur binnen een organisatie. De interessantste bevinding voor Belgische ondernemingen staan hieronder beschreven.

Zo blijkt dat bedrijven met een innovatieve bedrijfscultuur twee keer meer kans maken op dubbele groeicijfers. Bovendien maken deze ondernemingen ook meer kans om de ‘oorlog om talent’ te winnen: het merendeel van de Belgische medewerkers in deze organisaties (79%) is niet van plan om van baan te veranderen, in tegenstelling tot 54% van het personeel dat werkzaam is in minder innovatieve bedrijfsculturen.

Bovendien verklaren 80% van de werknemers en 87% van de managers dat ze opnieuw zouden solliciteren voor dezelfde baan wanneer zijn werkzaam zijn in een innovatieve werkomgeving, in vergelijking met 60% van de medewerkers en 61% van de managers die actief zijn in een minder innovatieve onderneming. Naast het aantrekken van nieuw talent draagt een innovatieve cultuur bij aan het behoud ervan.

De juiste fysieke omgeving en technologie draagt bij aan productiviteit

Een van de meest opzienbarende inzichten uit het onderzoek is dat Belgen aangeven dat ze maar liefst tot 58% van hun optimale werktijd verliezen: dit komt overeen met bijna 3 volle werkdagen gedurende de week. Medewerkers hebben het gevoel dat niet-productieve vergaderingen en e-mails, onnodige onderbrekingen en tijd die besteed wordt aan het zoeken van informatie verloren tijd is, die beter besteed zou kunnen worden aan activiteiten die écht belangrijk voor hen zijn.

Maak teams slagvaardiger en focus op een leercultuur

Medewerkers van de meest innovatieve bedrijven voelen zich daadwerkelijk gesteund door hun leiders. De kans dat zij aangeven dat ze zich gesterkt voelen in het nemen van beslissingen is bij hen bijna drie keer zo groot (60% binnen een innovatieve werplek tegen 23% op een minder aantrekkelijke werkomgeving). Bovendien is de kans groter dat zij aangeven dat hun stem binnen het bedrijf gehoord wordt, 77% van hen die in een innovatieve bedrijfscultuur werkzaam zijn, tegenover 54% van hen die bij minder innovatieve bedrijven werken.

Moderne technologie is een van de belangrijkste factoren

Ten slotte toont de Work ReWorked studie dat moderne technologie op de werkvloer één van de belangrijkste factoren is voor een succesvolle transformatie. Meer dan 85% van de Belgische respondenten die in een innovatieve omgeving werken, zijn van mening dat ze over de nodige technologieën beschikken om hun missie te kunnen volbrengen, tegen slechts 48% van de werknemers in een meer conventionele organisatie.

Volgens Microsoft moet het aansturen van zinvolle verandering van de bedrijfscultuur van de top komen. Zodra de directie op één lijn staat, zijn managers echter doorslaggevend bij verandering. Ervoor zorgen dat zij de vaardigheden en mentale flexibiliteit hebben om verandering aan te sturen, kan een enorm verschil maken. Met andere woorden, ondernemingen die morgen succesvol zijn, denken niet na over hoe zij hun personeel productiever kunnen maken. Zij denken na over hoe zij hun mensen kunnen helpen om innovatiever te worden.

 

Bron : het onderzoek is uitgevoerd in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Het onderzoek is uitgevoerd door KRC Research en is overzien door Dr. Michael Parke, Professor of Organizational Behavior van de London Business School. De steekproef bestaat uit 600 respondenten per land, waarvan 500 werknemers en 100 managers. De resultaten zijn verzameld in augustus 2019. 604 respondenten namen deel aan de vragenlijsten voor België, waaronder 503 werknemers en 101 managers.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.