NL | FR | LU
Peoplesphere

Knelpuntberoepen: coronapandemie en vergrijzing maken nood aan vrachtwagenchauffeurs nog hoger.

Vlaanderen kampt met een nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Volgens cijfers van de VDAB zijn er momenteel meer dan 5.000 openstaande vacatures. Bij heel wat transportbedrijven heeft het hoge aantal vacatures negatieve gevolgen voor de bedrijfsvoering. Om een antwoord te bieden op de schaarste organiseert hr-dienstverlener Randstad gratis opleidingen tot chauffeur C/CE. Het organiseert daarvoor in maart vier transportdagen in verschillende Vlaamse steden: Brugge (22/3), Wilrijk (24/3), Sint-Niklaas (29/3) en Alken (31/3). De HR-dienstverlener slaat daarvoor de handen in elkaar met Randstad Risesmart, Travi, en VAB-rijschool.

De schaarste is niet nieuw, wel erger dan ooit. De coronapandemie heeft hier zeker een rol in gespeeld. Chauffeurs uit de horeca- en eventbranche verloren hun werk en hebben andere jobs gevonden. Tegelijkertijd maakten andere sectoren dankbaar gebruik van de chauffeurscapaciteit die beschikbaar kwam uit de event- en horecabranche, waardoor de noodzaak op te gaan leiden voor hen wegviel. De mogelijkheid tot opleiden verdween trouwens ook compleet in coronatijd, al met al is er een half jaar niet of amper opgeleid.

“Normaal gezien hebben we zowat 2.500 opleidingen zwaar vervoer per jaar. Door de coronapandemie hebben de opleidingen twee keer twee maanden stilgelegen, en hebben we telkens een serieuze inhaalbeweging moeten maken”, klinkt het bij Peter Landsheere, Algemeen Directeur bij VAB-rijschool. “We verwachten dat het wegwerken van de achterstand en de omvang van de aanvragen in het algemeen voor het zwaar vervoer nog tot einde van dit jaar zal lopen. Het worden nog drukke tijden voor deze opleidingen, en ondertussen is ook het beroep van lesgever een knelpuntberoep.”

Hoge vergrijzingsgraad

Daarnaast heeft het beroep ook te kampen met een hoge vergrijzingsgraad. De gemiddelde leeftijd van chauffeurs is hoog: meer dan de helft is boven de 50 jaar en gaat dus snel met (vervroegd) pensioen.

“Het is de perfecte storm. Het aantal beschikbare chauffeurs neemt alsmaar af (door pensionering en gebrek aan opleiding) en de vraag stijgt nog altijd explosief, mede door de vlucht die online shopping genomen heeft”, klinkt het bij Erik Debruyne, operationeel directeur bij Randstad Transport. “Nochtans is de wereld van transport en logistiek een uitdagende en afwisselende sector met heel wat voordelen en werkzekerheid. Zo hebben we bij Randstad Transport alleen al meer dan 800 openstaande vacatures en rijden er op weekbasis gemiddeld meer dan 450 chauffeurs voor ons.”

Gratis opleiding

Een job als vrachtwagenchauffeur is erg specifiek en vereist uiteraard een C/CE rijbewijs. Randstad Group leidde de afgelopen vijf jaar al meer dan 275 personen op tot chauffeur C/CE.

Om een antwoord te bieden op de huidige schaarste organiseert Randstad, in samenwerking met Randstad Risesmart, Travi, en VAB-rijschool, in maart vier transportdagen in verschillende Vlaamse steden: Brugge (22/3), Wilrijk (24/3), Sint-Niklaas (29/3) en Alken (31/3) om werkzoekenden of mensen uit andere sectoren warm te maken voor een carrière als vrachtwagenchauffeur.

Geïnteresseerden kunnen er kennismaken met de job en met verschillende bedrijven uit diverse sectoren tijdens één van de vier transportdagen. Aan de hand van workshops komen ze meer te weten over de job en in de simulator kunnen ze ervaren hoe het voelt om een echte chauffeur te zijn.

 

Bron: Randstad

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.