NL | FR | LU
Peoplesphere

Knelpuntberoepen: is Learning For Life de oplossing?

Gisteren, maandag 5 maart, startte Learning For Life, een intensief opleidingsprogramma voor jonge werkzoekenden. Het programma is een initiatief van Diageo en wordt gerealiseerd in samenwerking met Horeca Vorming Vlaanderen en VDAB. Het is erop gericht de knelpuntvacature van bartender in de sector in te vullen.

Twaalf jonge werkzoekenden werden geselecteerd en worden gedurende acht weken, van 5 maart tot eind april, opgeleid tot bartender in de regio Antwerpen. Veertien Antwerpse horecazaken (bars, hotels en restaurants) zetten hun deuren open om de bartenders in opleiding praktijkervaring te bieden.

Intensieve opleiding

Twaalf jongeren volgen een doorgedreven opleidingsprogramma van 260 uur dat hen voorbereidt op een baan als bartender. Horeca Vorming schakelt haar beste lesgevers in om de werkzoekenden al het nodige bij te brengen. En vanuit het horeca opleidingscentrum van VDAB wordt een specialist en trainer ingeschakeld. De opleidingen vinden plaats VDAB en cocktailbar Cocktails at Nine te Antwerpen, de stad waar de cocktailbusiness al enkele jaren boomt.

Antwerpse horeca scharen zich achter het programma

De focus van het programma ligt op productkennis, serveertechnieken, gastvriendelijkheid, sollicitatie en communicatie in en rond de bar. Bovendien bevat de opleiding een belangrijke praktische component. Vanaf de zesde week ruilen de deelnemers de leslokalen in voor praktijkervaring in een horecazaak waarbij ze een week stage zullen lopen. Veertien geïnteresseerde horecazaken – bars, restaurants en hotels – meldden zich aan om mee te werken aan het project en beamen de nood aan dergelijke doorgedreven opleidingen.

Dirk van Ham, Diageo’s Corporate Relations Directeur voor continentaal Europa, laat zich enthousiast uit over het project: “Learning for Life ondersteunt de ontwikkeling van zowel professionele als levensvaardigheden. Bovendien past dit initiatief bij onze inspanningen om de Belgische hospitality sector te professionaliseren en daarnaast de betrokken jongeren kansen op lange termijn te bieden.”

Pieter Tratsaert, directeur Horeca Vorming Vlaanderen: “Ik ben blij om te zien dat de lokale horecazaken deze opleidingsformule steunen en er actief aan mee werken. Ook de werkzoekendenrekrutering is vlot verlopen. De deelnemers grijpen deze kans met beide handen. We zijn alvast goed gestart.”

Al meer dan 100 000 jongeren opgeleid wereldwijd

Learning for Life ontstond in 2008 met als doel om overal ter wereldjongeren op te leiden en aan een baan te helpen. Intussen heeft Learning for Life wereldwijd al meer dan 123 000 jonge mensen opgeleid, en werden er ruim 90 programma’s in 40 landen georganiseerd.

Twee jaar geleden werd het programma in Europa opgestart: Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Portugal en Nederland gingen België al voor. Sindsdien werkten al meer dan 1.000 Europese jongeren de opleiding met succes af.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.