NL | FR | LU
Peoplesphere

Langdurig ziekteverzuim in retailsector bereikt recordhoogte in 2015

Uit cijfers van HR-dienstenverlener SD Worx blijkt dat het ziekteverzuim in de retailsector met 6,70% een recordhoogte heeft bereikt in 2015. Sinds 2008 kampt de sector met een stijgende trend, die opvallend sterker is dan in andere sectoren. Vooral bij oudere werknemers is het ziekteverzuim steeds hoger: van de +55-jarigen is gemiddeld 10% langdurig afwezig (ononderbroken tussen één maand en één jaar afwezig).

Sinds 2008 breekt het totale ziekteverzuim in de retailsector jaarlijks alle records: van 5,03% in 2008 tot 6,70% in 2015. Op de 100 gewerkte uren, is de werknemer in de retail gemiddeld 6,7% afwezig door ziekte. Ziekteverzuim is een probleem dat in elke sector voorkomt, vorig jaar bereikte het een record van maar liefst 5,41% voor het totale verzuim (kort en lang), maar de retailsector springt er dus opvallend uit. Belangrijke oorzaken voor de jaarlijkse stijging zijn een hogere werkdruk, meer stress, een complexere work life balance, de huidige economische realiteit en de verhoogde pensioenleeftijd. Uit de cijfers blijkt dat het vaak de grotere ketens zijn die met verzuim te maken hebben. Bij +55-jarigen loopt langdurig ziekte op tot meer dan 10% Als we kijken naar de leeftijd, blijkt dat jongere werknemers traditioneel hoger scoren in het aantal kortdurende afwezigheden (minder dan een maand ononderbroken afwezigheid) dan hun oudere collega’s. Bij oudere werknemers is er meer sprake van langdurige afwezigheden, die vaak gepaard gaan met ernstige aandoeningen zoals rugklachten en depressies. Naarmate er steeds langer gewerkt moet worden, zal verzuim dan ook een actief te managen uitdaging worden voor elke onderneming.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.