De Belgische arbeidsmarkt kampt met een structureel tekort aan talent. Toch blijft internationale rekrutering bij veel organisaties uit. Uit nieuw onderzoek van Deel, het alles-in-één payroll- en HR-platform, onder 250 Belgische HR-professionals blijkt dat 51,2 procent geen personeel uit het buitenland aanwerft. Meer dan de helft (55,2%) zegt bovendien dat de complexiteit van het rekruteren van buitenlands medewerkers hen tegenhoudt.
Wetgeving en integratie blijven grote drempels
Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven vooral struikelen over culturele en juridische barrières. Zo vreest 54,4 procent dat buitenlandse werknemers zich moeilijk zullen integreren in het team, en 64 procent maakt zich zorgen over loonongelijkheid tussen lokale en internationale medewerkers. Ook geeft 42,4 procent van de respondenten aan dat cultuur- en taalverschillen internationale samenwerking bemoeilijken.
De regelgeving wordt als verwarrend en belastend ervaren: 25,6 procent geeft toe geen duidelijk zicht te hebben op de regelgeving rond arbeidsmigratie. 25,2 procent zegt dat de Belgische immigratieregels en politiek met betrekking tot werkvergunningen hen weerhoudt om in het buitenland te rekruteren, en voor 33,6 procent is het zelfs reden om een buitenlands kantoor te overwegen.
Buitenlands talent vaak onbenut
Hoewel meer dan de helft (55,6%) van de HR-managers vreest dat er onvoldoende talent beschikbaar is in België om aan de noden te voldoen, heeft slechts 12 procent van de bedrijven een actieve internationale aanwervingsstrategie. Twee derde (68%) wél potentieel in een aanpak waarbij de beste kandidaat telt – ongeacht diens locatie.
“De intentie is er duidelijk,” stelt Semara van Rooijen, Senior Account Executive bij Deel. “Maar gebrek aan kennis, praktische drempels en administratieve druk zorgen ervoor dat Belgische bedrijven kansen laten liggen.”
Momenteel bestaat het personeel van 36 procent van de organisaties voor minder dan 10% uit buitenlandse medewerkers. Slechts 5 procent van de bedrijven rekruteert hoofdzakelijk buiten België. Toch verwacht meer dan de helft (53,6%) dat de toekomstige groei van hun organisatie afhankelijk wordt van het wereldwijd aantrekken en behouden van talent.
Knelpuntprofielen gezocht
Wanneer Belgische werkgevers wél internationaal rekruteren, zoeken ze in de eerste plaats vaktechnische profielen (29,6%) en hoogopgeleiden (23,6%). Laaggeschoolde arbeid is slechts bij 10,4% van de respondenten een prioriteit. Toch blijft de aanpak vaak ad hoc en ontbreekt het aan structurele ondersteuning.
Oplossing: samenwerken met experten
Vooral kmo’s ervaren drempels rond buitenlandse wetgeving, administratieve lasten en werkvergunningen. Samenwerking met gespecialiseerde partners, zoals een Employer of Record (EOR) kan deze complexiteit verlagen. Hierdoor kunnen organisaties zonder lokale entiteit toch internationaal talent aanwerven, mét naleving van alle juridische verplichtingen.
“Internationaal talent biedt Belgische bedrijven een unieke kans om hun groeidoelstellingen waar te maken. Door strategisch samen te werken en drempels weg te nemen, kunnen organisaties zich positioneren als moderne, grensoverschrijdende werkgevers. Talent stopt niet aan de landsgrens – je strategie mag dat dus ook niet doen,” zegt Semara van Rooijen.
Bron – Onderzoeksbureau iVOX voerde een online onderzoek uit in opdracht van alles-in-één payroll- en HR-platform Deel tussen 9 april 2025 en 24 april 2025 bij 250 Belgisch HR Directeurs, HR Managers, of (mede-)beslissers in het HR-domein.