NL | FR | LU
Peoplesphere

Mobiele rekrutering stevig in opmars: 1 op 3 Belgen solliciteerde in 2019 via de smartphone.

Voor het eerst solliciteerde meer dan een op de drie Belgische werkzoekenden via de smartphone. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Antwerpen is het aandeel sollicitaties via de mobiele telefoon het hoogst, terwijl dat in Namen en Luxemburg significant lager ligt. Een analyse van StepStone, gebaseerd op eigen data en studies, wijst uit dat werving geoptimaliseerd voor mobiele apparaten meer dan ooit de toekomst is.

In 2019 startte ruim 33% van de Belgische werkzoekenden het sollicitatieproces via zijn/haar smartphone. De voorbije twee jaar steeg dit aandeel van 19,8 % (in 2017) naar 21,4% (in 2018). Dit betekent dat het aandeel mobiele sollicitaties de afgelopen twaalf maanden is toegenomen met 12,3 procentpunten.

We zien echter dat het aantal mobiele bezoekers in 2019 heel wat hoger lag (55 %) dan het aantal uiteindelijke sollicitaties via smartphone. We kunnen stellen dat werkzoekenden nog altijd graag hun computer gebruiken om uiteindelijk te solliciteren en het comfort van hun toetsenbord en muis verkiezen.

Hoogste aandeel mobiele sollicitaties in Brussel en Antwerpen, laagste in Namen en Luxemburg

Splitsen we deze cijfers uit, dan zien we kleine verschillen tussen de verschillende Belgische provincies in het voorbije jaar. In 2019 zagen we in de regio’s de volgende mobiele sollicitatiepercentages:

Enerzijds stellen we vast dat de provincies in het Noorden van België een groter aandeel mobiele sollicitaties hebben. Allemaal scoren ze hoger dan hun Zuiderse tegenhangers in de bovenstaande tabel.

Anderzijds lijken provincies met grotere steden, en daardoor een groter bevolkingsaandeel, ook meer gewicht in de schaal van de smartphonesollicitaties te leggen.

Belangrijke mijlpaal in 2019: ruim de helft van de vacaturebezoekers in de bouwsector waren mobiele gebruikers

In 2019 bezochten meer mobiele gebruikers dan ooit vacatures in de bouwsector. Voor het eerst werd de drempel van 50% overschreden, waarbij meer dan de helft van de gebruikers vacatures raadpleegde via de smartphone (52%). Wanneer we vergelijken met de gemiddelde groei in procentpunten (+5 % voor 2018 tot 2019) zien we dat de bouwsector een snellere groei kende (+6 %).

Vergelijken we met sectoren met de meeste & minste mobiele bezoeken, dan ziet het aandeel mobiele bezoekers van vacatures er als volgt uit:

Hoewel onze data niet wezen op een duidelijke reden voor het verschil tussen de sectoren, valt het ons op dat sectoren met een lager aandeel mobiele bezoeken vaak werknemers hebben die dagelijks een computer gebruiken, hetzij op het werk, hetzij thuis.

 

Bron: StepStone

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.