NL | FR | LU
Peoplesphere

Mondmaskers zijn op de werkvloer niet meer verplicht, maar ze blijven sterk aanbevolen.

Vanaf 1 oktober gelden nieuwe regels als gevolg van een update van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken (MB 28 oktober 2020). Een van de versoepelingen gaat over het dragen van het mondmasker. In het straatbeeld zullen die minder voorkomen, maar hoe zit het met mondmaskers op het werk?

In sommige ondernemingen zullen werknemers nog steeds verplicht zijn om een mondmasker te dragen, zoals bv. in de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations, luchthavens en het georganiseerd collectief vervoer (zoals busjes met bouwvakkers) of zorginstellingen of medische en niet-medische contactberoepen. Dat wordt uitdrukkelijk bepaald in het MB 28 oktober 2020. Voor andere werkgevers, voorziet het MB niets over het gebruik van mondmaskers.

Natuurlijk moeten zij wel de noodzakelijke preventieve maatregelen nemen om maximaal hun werknemers te beschermen tegen COVID-19. Referentie bij uitstek blijft de Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan, waarvan gisteren de zevende editie is verschenen.

In die editie zijn nieuwe bepalingen opgenomen over mondmaskers.

Mondmaskers zijn niet langer verplicht als bijkomende maatregel wanneer social distancing niet kan worden georganiseerd, maar het blijft volgens de Generieke Gids sterk aanbevolen.

Bovendien moet voor het gebruik van mondmaskers rekening worden gehouden met de algemene maatregelen die door de federale, regionale of lokale overheden worden uitgevaardigd. Zo heeft Vlaanderen naar aanleiding van het Overlegcomité van 17 september 2021 gecommuniceerd dat mondmaskers niet meer verplicht zijn, terwijl die in Brussel en Wallonië wel verplicht blijven. De werkgever moet dit betrekken bij het bepalen van de maatregelen die voortvloeien uit de risicoanalyse.

Werkgevers kunnen er voor opteren om mondmaskers op de werkvloer te behouden als preventieve welzijnsmaatregel. We raden werkgevers aan om deze topic te bespreken met hun welzijnsdiensten, om waar nodig hun risicoanalyse op dat vlak te actualiseren en overleg te plegen met het comité. Bij de risicoanalyse wordt dan best rekening gehouden met de algemene aanbevelingen van het gebruik van mondmaskers binnen een bepaalde regio (niet verplicht in Vlaanderen, wel nog steeds in Brussel en in Wallonië).

Bron: Lydian

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.