NL | FR | LU
Peoplesphere

Mymindscan, de wetenschappelijke scan die mentale gezondheid in 20 minuten probeert te meten.

OThor en HR-dienstverlener ITZU lanceren de Mymindscan: na amper 20 minuten weet je of je binnenkort met een burn-out kampt… en hoe je dat kan voorkomen. Geestelijke vader Stijn Quanten vergaarde zijn kennis in de topsport – hij begeleidde o.a. Kim Clijsters, Stoffel Vandoorne en voetbalteams AC Milan, PSV Eindhoven en KRC Genk – en vertaalt deze nu naar de bedrijfswereld. Het doel? De mentale gezondheid van medewerkers en ondernemers objectief meten, om ze via coaching vervolgens doelgericht te verbeteren.

“Tot hiertoe was je aangewezen op je buikgevoel of een subjectieve vragenlijst om een mentale dip op voorhand in te schatten”, zegt geestelijke vader Stijn Quanten (oprichter van oThor). “MyMindScan is een online tool die vooral op basis van objectieve neurologische testen mentale problemen detecteert. Je lichaam reageert op stress door bepaalde stoffen aan te maken. Dat heeft een effect op hoe je hersenen informatie verwerken. En dit is de eerste scan die zo’n effecten objectief meet.”

Mymindscan vat jouw mentale gezondheid samen in één betekenisvolle score. De zogenaamde ‘mental health index’ leert je hoe je centraal zenuwstelsel eraan toe is. Concreet brengt Mymindscan zes factoren in kaart die de veerkracht van een individu beïnvloeden, en die verder gaan dan de traditionele analyse van de werkomstandigheden: “De scan is ontwikkeld op basis van mijn ervaringen in de topsport. De gelijkenissen tussen overtraining en een burn-out zijn nu eenmaal treffend.”

“Duizenden burn-outs vermijden”

Nogal wat mensen kampen met een doorlopende belasting van het centrale zenuwstelsel. Dat leidt tot duizenden burn-outs… en dus langdurige afwezigheden op de werkvloer. Om dat te vermijden slaan oThor en ITZU de handen in elkaar, en stellen ze Mymindscan ter beschikking van de bedrijfswereld. Het vroegtijdig vaststellen van mentale gezondheidsrisico’s vermindert de kans op langdurige uitval namelijk aanzienlijk.

“De tool kan individueel en op bedrijfsniveau ingezet worden”, weet Astrid De Zutter (HR-consultant bij ITZU). “Als je als medewerker de scan doorloopt, ontvang je na afloop dadelijk jouw resultaat. Met de resultaten kan je discreet zelf aan de slag gaan (ndr. het platform bevat tientallen uiteenlopende oefeningen). Maar je kan je resultaten ook delen met een professional, die je vervolgens persoonlijk begeleidt.”

Bedrijven die de scan gebruiken, krijgen zicht op de mentale situatie van hun totale organisatie of van specifieke teams: “Naderhand kunnen onze coaches gericht ondersteuning bieden op de gebieden waarop een bedrijf of persoon minder goed scoort. De resultaten kunnen uitmonden in online oefeningen, persoonlijke coaching of gerichte collectieve workshops. Door de scan regelmatig te doorlopen, kan je de evolutie van de mentale gezondheid in het oog houden.”

“Geen ellenlange vragenlijsten die polsen hoe je je voelt”

Personeelsbegeleider Mieke Jaspers was één van de eersten die aan de slag ging met MyMindScan. Ze doorliep het traject zelf én rolde de scan uit bij haar collega’s in Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk). “Wat mij overtuigt, is dat de test voor het grootste deel op een objectieve manier naar je mentale gezondheid kijkt. Je zit geen ellenlange vragenlijsten in te vullen over ‘hoe je je voelt’, maar krijgt bijvoorbeeld ook visuele testen die je reactietijd registreren. De scan plakt echt een cijfer op verschillende aspecten, zoals stressgevoeligheid en perfectionisme.”

Ook bij Miekes medewerkers valt MyMindScan in de smaak: “In elke afdeling van het ziekenhuis laten we verschillende groepen medewerkers de scan uitvoeren. Tot nu toe hoor ik alleen maar positieve feedback. Ik voel ook appreciatie voor het feit dat we het initiatief nemen om onze medewerkers op deze manier te helpen. Want een betere veerkracht heeft natuurlijk niet alleen een gunstig effect op je loopbaan. Ook privé merk je al snel dat je sterker in je schoenen staat.”

Mieke Jaspers kijkt dan ook met veel vertrouwen uit naar de feedback van de deelnemers op langere termijn: “De online tool geeft iedereen een persoonlijk rapport. Op basis daarvan ga je aan de slag met de factoren waar je minder goed op scoorde. Ik train sinds de eerste scan bijvoorbeeld vooral mijn cognitief-visuele vaardigheden. Daarbij leer je op een efficiënte manier relevante informatie halen uit visuele input. Zo krijg je bijvoorbeeld een video te zien, waar je bepaalde zaken in moet opmerken. Anderen gaan dan weer aan de slag met oefeningen om hun motivatie op te krikken, hun recuperatie te verbeteren, hun concentratie te verscherpen, … Met een eenvoudige login raadpleeg je die gepersonaliseerde oefeningen waar en wanneer het je uitkomt. Een heel haalbaar traject dus, waar iedereen hier met gezonde nieuwsgierigheid instapt.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.