NL | FR | LU
Peoplesphere

N-VA wilt complete afschaffing SWT.

De minimumleeftijd voor SWT  verlagen? Als het van N-VA-parlementsleden Axel Ronse en Jan Spooren afhangt kan het systeem op de schop: “We mogen 60 plussers die hun werk verliezen nooit loslaten voor de arbeidsmarkt. We hebben hun kwaliteiten nodig, en de meesten willen werken. Net zoals andere werkzoekenden kunnen zij mits opleiding, stages en begeleiding hun talenten elders ontplooien.”

Het eerste anderhalf jaar sinds de hervorming van brugpensioen naar SWT (Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag) in 2012 belandden 3.838 mensen in het nieuwe systeem. Daarvan gingen er slechts 91 aan de slag, becijferde Vlaams Parlementslid en specialist arbeidsmarkt Axel Ronse (N-VA). Volgens Ronse is het pervers om van VDAB te verwachten dat ze mensen overtuigt om te gaan werken terwijl ze daarmee amper meer zouden verdienen dan in het SWT-statuut dat de federale overheid hen vandaag toekent. Samen met Kamerlid en pensioenspecialist Jan Spooren (N-VA) pleit hij voor de totale afschaffing van het SWT-statuut.

Ronse: “Zeker nu zoveel Vlaamse ondernemers en hun werknemers op hun tandvlees zitten mogen we ons niet langer laten blokkeren door taboes. Had men het SWT in 2014 afgeschaft, dan zou de VDAB vandaag 4.000 extra getalenteerde, ervaren en quasi direct inzetbare mensen kunnen bemiddelen naar een job om de krapte op de arbeidsmarkt in te vullen”.

Het optrekken van de instapleeftijd voor SWT van 56 jaar en naar 60 jaar zoals vandaag door Egbert Lachaert (Open VLD) voorgesteld vinden beide N-VA’ers te zwak. “Vandaag is er werk voor iedereen. We mogen 60 plussers die hun werk verliezen niet loslaten. Net zoals andere werkzoekenden kunnen zij mits opleiding, stages en intensieve begeleiding door de VDAB hun talenten perfect elders ontplooien.” , besluit Jan Spooren.

Bron : N-VA fractie Vlaams Parlement

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.