NL | FR | LU
Peoplesphere

Nationale Telewerkdag: meer aandacht nodig voor de ergonomie van de thuiswerkplek

De toename van thuiswerk door corona leidt ook tot aanzienlijk meer nek-, rug- en schouderklachten. Naar aanleiding van de Nationale Telewerkdag (22/09) maakt IDEWE cijfers bekend waaruit blijkt dat ruim de helft van de telewerkers (58%) in de afgelopen 12 maanden te kampen had met een pijnlijke rug. 53% van de telewerkers had tijdens dezelfde periode nek- en 39% schouderklachten. Eén van de oorzaken blijkt een slecht ingestelde bureaustoel en/of werktafel. “Er is dringend meer aandacht nodig voor de ergonomie op de thuiswerkplek,” aldus de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Terwijl dit op kantoor wel vaak het geval is, beschikken telewerkers lang niet allemaal over een ergonomisch uitgeruste werkplek thuis. Uit de OptiDesk bevraging bij 475 telewerkers blijkt dat 9 op de 10 telewerkers hun bureaustoel foutief instellen. Bij de gemiddelde beeldschermwerker zijn dit er een pak minder (73%). Bij bijna de helft van de telewerkers (48% – 22% gemiddelde kantoormedewerker) staat de werktafel niet op de correcte hoogte ingesteld. Het beeldscherm van hun desktop of laptop blijkt dan weer niet goed ingesteld bij 15% van de telewerkers, tegenover bij 13% van de beeldschermwerkers gemiddeld.

Zonder een goed ingestelde bureaustoel, werktafel en beeldscherm, zit je al snel in een verkeerde houding, wat kan zorgen voor fysieke ongemakken zoals een verkrampte nek, een pijnlijke onderrug of last in de schouders. Bijna 6 op de 10 telewerkers (58%) kregen in de afgelopen 12 maanden te maken met rugklachten, tegenover 48% bij de gemiddelde kantoormedewerker. Ook nek- en schouderklachten kwamen bovengemiddeld meer voor bij telewerkers: respectievelijk 53% (tegenover 36% gemiddeld) en 39% (25% gemiddeld) had hiermee te kampen.

Lode Godderis, Directeur Kennis, Research en informatie van IDEWE: “Ben je nu op je werkplek thuis? Neem dan even de tijd om je bureaustoel, werktafel en beeldscherm goed in te stellen! Dit vraagt maar één keer een beetje moeite, maar kan wel helpen op rug-, nek- en schouderklachten in de toekomst te voorkomen! ”

Telewerkers zitten te veel.

Een juiste zithouding en ergonomie is heel belangrijk, maar ook te lang zitten kan voor problemen zorgen. Even een praatje maken met collega’s of een vergaderzaal in- of uitlopen, af en toe naar de printer of de koffiemachine wandelen, een toiletbezoek op een andere verdieping of een spelletje tafeltennis met een collega; voor veel thuiswerkers zit dit er niet meer in. 4 op de 5 thuiswerkers zitten doorgaans dan ook 1 uur of langer aan hun beeldscherm gekluisterd terwijl dit bij de gemiddelde beeldschermwerker 66% is.
Te lang aan je beeldscherm zitten is nefast voor de gezondheid. Zo meldt ruim 1 op de 3 thuiswerkers (36%) tenminste 1 keer per week hoofdpijn te hebben tijdens of aansluitend op hun beeldschermwerk. Dit zijn er een pak meer in vergelijking met de gemiddelde werknemer die beeldschermwerk op kantoor doet (27%).

Lode Godderis: “Online vergaderingen raakten de afgelopen maanden goed ingeburgerd, maar hebben als gevolg dat thuiswerkers langer ononderbroken aan hun beeldscherm gekluisterd zijn. Dit terwijl ze zich vroeger nog moesten verplaatsen naar een meeting en er de sociale druk voelden om hun laptop dicht te klappen. Videomeetings vervangen door al wandelend telefonisch te vergaderen, kan lichaamsklachten helpen voorkomen.”

Minder woon-werkverkeer doet bewegen.

Telewerkers zitten dan wel langer aan een stuk door voor hun beeldscherm; dagelijks bewegen ze wel meer. Bijna 6 op de 10 (59%) geeft aan dagelijks minstens 30 minuten matig tot intensief te bewegen. Bij de gemiddelde kantoormedewerker haalt slechts 53% deze bewegingsnorm.

“De tijd die telewerkers vroeger nodig hadden om van en naar het werk te pendelen, kunnen ze nu gebruiken om een eindje te gaan lopen of voor een fietsrit. Wie genoeg beweegt, maakt minder kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes. Sporten versterkt spieren en botten, leidt tot minder stress en kan de slaapkwaliteit verbeteren. Reden te meer om je vroegere pendeltijd en je pauzes te gebruiken om meer te gaan bewegen,” besluit Lode Godderis.

Bron: IDEWE

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.