De Preventing Burnout Test (PBT®) is een nieuw wetenschappelijk en geïnformatiseerd instrument om het risico op burn-out in een onderneming te diagnosticeren. Het werd op de markt gebracht door Bright Link, een spin-off van de Université catholique de Louvain (UCL). Via een multifactorieel model, waarin alle parameters die tot een burn- out leiden, zijn geïntegreerd, kunnen de ondernemingen een efficiënter preventiebeleid voor burn-out ontwikkelen.
Burn-out is een zorgwekkend probleem geworden binnen de ondernemingen en impliceert een enorme kostprijs voor de gezondheidszorg (voor 2017 wordt de totale kostprijs voor arbeidsongeschiktheid geraamd op 7,96 miljard euro in België). Burn-out treft alle sectoren en ondernemingen (ongeacht hun grootte), en vormt dus een echte uitdaging.
“PBT® is het resultaat van een onderzoek naar de preventie van burn-out, dat in 2012 werd opgestart aan de universiteit. De input die op het terrein werd verzameld uit de interactie tussen psychotherapeuten die zich bezighouden met de preventie van burn-out en hun patiënten, heeft het mogelijk gemaakt om alle verschillende variabelen die kunnen leiden tot een burn-out, te identificeren, te verfijnen, in een model te gieten en te testen”, verklaart Olivier Bomboire van Bright Link. Vandaag heeft het bedrijf een wetenschappelijk instrument klaar, volledig gedigitaliseerd en meertalig, verder verfijnd door zijn gebruik en de toetsing aan de realiteit op het terrein en aan de meest veeleisende professionele behoeften.
Integratie van professionele en individuele variabelen.
“Het instrument is bedoeld om het niveau van professionele uitputting te meten bij een persoon, evenals de oorzaken (zowel professioneel als privé) die daarvoor verantwoordelijk zijn, aan de hand van een model met 23 indicatoren dat werd ontwikkeld door de universiteit”, vervolgt Jacques Grégoire, hoogleraar aan de UCL en supervisor van het product. Het is immers de intensiteit en het samenvallen van professionele en persoonlijke risicofactoren, zowel individueel als collectief, die tot een burn-out leiden. PBT® bestrijkt zo logischerwijze tal van parameters waaronder vernieuwende thema’s, zoals de impact op de werknemers van technologie en de nieuwe communicatiemiddelen.
“De aanpak komt tegemoet aan een dubbele ambitie. Enerzijds preventief steun bieden aan mensen die op een burn-out afstevenen, en anderzijds de leidinggevenden helpen om hun prioriteiten op het vlak van preventiebeleid beter te bepalen, op basis van een rigoureuze risicoanalyse.” In minder dan dertig minuten vullen de werknemers een vragenlijst online in. Vervolgens worden hun antwoorden anoniem gemaakt, gecentraliseerd en beveiligd. Elkeen ontvangt een vertrouwelijk rapport waarin zijn niveau van chronische vermoeidheid, de comfortzones en zones met gemiddelde of hoge waakzaamheid worden geïdentificeerd. De werkgever van zijn kant krijgt een overzicht van de collectieve risico’s, op basis waarvan hij zijn intern preventiebeleid kan verbeteren. “Doelstelling: absenteïsme sterk verlagen en de relatie tussen gezondheid/presteren voor elke werknemer optimaliseren.”
Sommige mensen hebben in de loop van de jaren een chronische vermoeidheid opgestapeld, zowel fysiek als emotioneel, die niet te verwaarlozen is en die te wijten is aan verschillende oorzaken. “Om het ergste te vermijden, is een bewustwording essentieel. Onze aanpak is dus pragmatisch: wij helpen de mensen om hun grenzen te bepalen en de oorzaken van hun chronische stress te beheersen met de hulp van onze partners”, vervolgt Olivier Bomboire.